Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazalište, Splitu

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu otvoreno je 6. svibnja 1893. godine na Trgu Gaje Bulata u Splitu. U početku nije postojao stalni umjetnički ansambl, već su programe izvodile uglavnom putujuće kazališne operne trupe, među kojima su dominirale one iz Češke i Italije te Zagreba, Osijeka i Beograda.

Prvi pokušaj pokretanja stalnog i profesionalnog dramskog ansambla bio je 1898. osnivanjem Hrvatskoga dramatičnog društva u Spljetu, i to od bivših članova zagrebačkog i varaždinskoga kazališta te učenika Miletićeve glumačke škole. Međutim, Društvo je djelovalo tek dvije godine. Nakon toga bogat kazališni život održavaju kazališni amateri i entuzijasti te tzv. Hrvatsko kazališno društvo za Dalmaciju. Zgrada svoju prvu obnovu doživljava 1920. godine kad se i osniva prvi profesionalni dramski ansambl pod službenim nazivom Narodno pozorište za Dalmaciju.

Profesionalno kazalište koje je do tada djelovalo ukinuto je 1928. godine, a odlukom tadašnjeg Ministarstva prosvete splitsko je kazalište spojeno sa sarajevskim u tzv. Narodno pozorište za zapadne oblasti. Početkom 1928. godine, kad se već naslućivao prestanak rada Narodnog pozorišta za Dalmaciju, skupina splitskih kazališnih entuzijasta pokreće kazalište Gradska opera i opereta, koje ubrzo mijenja ime u Splitsko kazališno društvo. Sve do 1936.godine to društvo, kojem je pokretač bio Ivo Tijardović, uprizoruje uz dramske i niz operetnih i opernih djela.

Kazališna zgrada ponovno se obnavlja 1940. godine i osniva se Hrvatsko narodno kazalište u Splitu koje u svom sastavu ima Operu, Dramu i Balet. Prvi intendant bio je Ivo Tijardović, na čelu Drame Marko Fotez, Operu je vodio Oskar Jozefović, a Balet Ana Roje. Uspješno započeti rad Kazališta 1941. prekida talijanska okupacija.

Po oslobođenju, 1. srpnja 1945.godine osniva se Narodno kazalište u Splitu, čija je jezgra bilo Kazalište narodnog oslobođenja Dalmacije, osnovano na Visu 1944. Prva je sezona otvorena 27. rujna 1945. godine izvedbom tragedije Mirka Bogovića Matija Gubec, kralj seljački. Profesionalno kazalište u Splitu od toga dana kontinuirano djeluje do danas, a brojni poznati hrvatski glumci potekli su i svoj glumački vijek proveli upravo u HNK-u Split: Boris Dvornik, Josip Genda, Zdravka Krstulović, Zvonko Lepetić, Asja Kisić, Marija Škaričić i mnogi drugi.

Zanimljivost:

  • U veljači 1970.godine kazališna je zgrada gotovo potpuno uništena u požaru. Nakon kraće stanke predstave se ponovno počinju održavati prvo u Depandansi Doma JNA, a potom u Kinu „Split“ u sklopu Doma Brodogradilišta Split. Gotovo čitavo desetljeće trebalo je da se kazališna zgrada na Dobrome obnovi. U ožujku 1978.godine, prema projektu arhitekta Boška Rašice, započinje temeljita obnova zgrade koja se tom prigodom i proširuje. Nova je zgrada svečano otvorena 19. svibnja 1980.godine.

Osnovne informacije o ustanovi:

Adresa: Trg Gaje Bulata 1

Telefon: 021/ 344 999 (Centrala)

Faks: 021/ 361-260

E-mail:

Web: https://www.hnk-split.hr