Hrvatski pomorski muzej

Hrvatski pomorski muzej, Split

Hrvatski pomorski muzej Split specijalizirana je znanstvena ustanova koja istražuje, prikuplja, čuva, štiti i obnavlja te predstavlja pomorsku baštinu. Osnovan je 1997. godine nastavljajući tradiciju pomorskog muzealstva u Splitu, koja datira iz 1925. godine.

Muzej je posvećen promicanju hrvatske pomorske baštine podizanjem svijesti o njenoj vrijednosti. Prezentirajući brod kao kulturnu baštinu hrvatskog naroda, Muzej je prvi u Hrvatskoj zaštitio brod kao kulturno dobro, odnosno spomenik kulture.

Smješten u impozantnom kompleksu Tvrđave Gripe, bastionskom utvrđenju iz 17. st. koje je u burnoj povijesti Splita odigralo odlučujuću ulogu u obrani grada od Turaka, ovaj prostor tri stotine godina kasnije posjetitelje očarava svojim bedemima.

Muzejski postav podijeljen je na vanjski i unutarnji dio. U dvorišnom postavu, kojim dominira pramčani dio parobroda Bakar iz 1931. godine, izloženi su eksponati većih dimenzija. Pomorski muzej Split čuva i nekoliko izvanrednih primjeraka plovila tradicionalne hrvatske brodogradnje: gajetu Perina iz 1857. godine, neretvansku lađu i brod polivalentne prošlosti Streljko. Vanjski postav obogaćuju i karakteristični dijelovi plovne dizalice Veli Jože te brojni primjerci naoružanja iz dvaju svjetskih ratova.

Unutarnji postav podijeljen je na vojno i trgovačko pomorstvo. Prvi dio sastavljen je kao vremensko putovanje koje počinje u antici, nastavlja se starohrvatskom pomorskom tradicijom uz detaljan uvid u razvoj jedrenjaka sve do pojave parnog stroja. Polazište su hidroarheološki nalazi: antički spremnik dolium  koji plijeni veličinom i intrigantnom prošlošću, rimska sidra te amfore. U tematskoj cjelini o razvoju broda, jedra, brodske i navigacijske opreme predstavljeno je više od 500 izložaka, uključujući brojne pomorske karte, planove luka portulane iz 1764. i 1795. godine, umjetničke slike jedrenjaka te pramčane ukrase pulene iz 19. st., zatim makete plovila, brodski dnevnik sa znanstvene ekspedicije broda Novara iz sredine 19. st., sve do sekstanta, kompasa, zastava, matrikula i prve pomorske svjedodžbe pisane na hrvatskom jeziku iz 1908. godine.

Drugi dio, pod nazivom ″Brodovi, oružja, ratovi″, daje povijesni pregled pomorskog ratovanja na Jadranu od antike do Domovinskog rata povezujući minula stoljeća na tlu Hrvatske muzejskim predmetima poput maketa rimske dvoveslarke bireme, hvarske galije Sv. Jerolim iz bitke kod Lepanta 1571. godine, pa sve do slika ratnih brodova slikara marinista Alexandera Kirchera i Johanna Seitsa.  

Zanimljivost:

  • Posebno se u fundusu Muzeja mogu istaknuti predmeti iz Zbirke oružja, primjerice granata iz Viškog boja 1866. godine, prvi primjerci torpeda proizvedenih u Rijeci u 19.st., do oružja iz Domovinskog rata od kojih je posebno zanimljiva strojnica browing, koja je kao muzejski primjerak iz Drugoga svjetskog rata bila posuđena za uporabu u Domovinskom ratu.

Osnovne informacije o ustanovi:

Adresa: Glagoljaša 18

Telefon: 021/347-346

Fax: 021/348-092

E-mail: hpms@hpms.hr 

Web: www.hpms.hr 

Facebook: HrvatskiPomorskiMuzejSplit