Vijesti

NEWS
16. prosinca 2020.

Grad i DAS surađivat će na izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije

Uvažavajući stavove arhitektonske struke okupljene oko Društva arhitekata Split, a s ciljem razvoja grada koji će osigurati najbolju moguću budućnost za naše građane te nastavka transparentno vođenog procesa, Grad Split postigao je dogovor s DAS-om oko suradnje na izmjenama i dopunama PPU-a i GUP-a Grada Splita.

Predstavnici DAS-a suglasni su kako aktualni splitski GUP nije adekvatan i zahtjeva promjene te su svoj stručni tim stavili na raspolaganje Gradu, kako bi zajednički s predstavnicima gradske uprave i drugih stručnih dionika iznašli optimalno rješenje za smislen i poželjan razvoj grada, temeljen na potrebama građana i njihovih gostiju.  

Angažman stručnog tima u prvoj fazi će se odnositi na reviziju prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Splita te prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, kroz koju će se sagledati sve potrebe grada u narednih 30-ak godina te na taj način osigurati podloga za značajne pomake u prostornom planiranju.

„Od početka postupka izrade Masterplan studije urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice, koju smo vidjeli kao podlogu za planiranje daljnjeg razvoja Splita i koja nam je, kroz niz analiza, dala uvid u to što je gradu potrebno, znali smo da su ljudi i prostor ono najvrjednije što ovaj grad ima. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što je struka čula naš poziv te se odlučila aktivno uključiti u projekt na kojem predano radimo više od tri godine, jer sam siguran da je ovo presudan trenutak za budućnost grada i naših sugrađana te da svi moramo dati doprinos kako bi Split razvio svoj puni potencijal i postao suvremena mediteranska metropola“, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Nastavno postignutom sporazumu, dvije točke o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije te Odluka o preoblikovanju ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada Splita u trgovačko društvo će se povući s 41. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita, koja je planirana za kraj ovog tjedna i prebaciti na sljedeću sjednicu početkom iduće godine.