Članak

NEWS
18. ožujka 2022.

Zbor građana GK Plokite: Želimo ovaj kvart urediti da bude uzor drugim gradskim kvartovima

Na inicijativu gradonačelnika Ivice Puljka sinoć je u atriju Osnovne škole Plokite održan Zbor građana toga gradskog kvarta. Glavne teme bile su opskrba tržnice, povećanja broja parkiranih mjesta i moguća izgradnja garaža te postavljanje polupodzemnih spremnika za otpad. Stanovnici Plokita u velikom broju su se odazvali kako bi raspravili o gorućim temama svoga kvarta, a uz predsjednika kotarskog Vijeća Luku Čelara i gradonačelnika Ivicu Puljka na raspolaganju su im bili direktori komunalnih tvrtki, Marko Bartulić iz Split parkinga, Siniša Gašparević Parkova i nasada, Ivica Karoglan iz Čistoće te Andrija Čaljkušić njihov glavni operativac. U ime Grada su još bili voditelj Odsjeka za komunalu, Damir Babić  te Hrvoje Akrap, projektni savjetnik.

 

­- Želimo Plokite srediti tako da budu primjer za sve ostale kvartove u gradu - rekao je uvodno gradonačelnik Ivica Puljak naglašavajući kako je ovo okupljanje za njega posebno emocionalno zanimljivo budući da je to kvart u kojem je odrastao i u kojem i danas živi njegova majka. Želja mu je, kako je rekao da se na Plokitama koje su relativno mali, ali dobro infrastrukturno opremljeni kvart  i sa puno javnih površina, riješe svi problemi koji muče građane. Naročiti primjer za druge kvartove u gradu Plokite će biti sustav gospodarenja otpadom u kojem će se primijeniti najnovija tehnološka rješenja. Za gorući problem nedostatka parkinga oko tržnice i u cijelome kvartu, prema riječima gradonačelnika Puljka, planiraju se  tri moguća rješenja od  kojih je jedno izgradnja javne garaže na zapadnom dijelu od pumpne stanice na zemljištu koje je dijelom u vlasništvu Grada, a dijelom u privatnom.

 

Nakon gradonačelnika Puljka, riječ su dobili predstavnici gradskih tvrtki koji su građanima predstavili što je u planu raditi na Plokitama. Direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević je otkrio da im je plan promet oko tržnice riješiti tako da ona bude kao otok oko kojeg će biti pješačka zona, a dostavna vozila će imati dva termina dnevno kada će moći ući.

- Neka prometna rješenja već se rade, a plan nam je i legalizirati što više trenutno nepropisnih parkirnih mjesta na dijelovima zapuštenih zelenih površina postavljanjem travnatih rešetki. Što se tiče same tržnice, fizičkim preprekama na kolniku onemogućit ćemo parkiranje – kazao je voditelj Odsjeka za komunalno održavanje Damir Babić. Direktor tvrtke Split parking, Marko Bartulić objasnio je da postoje ideje za izgradnju javnih garaža, jedna od njih je ispod tržnice, druga zapadno od benzinske pumpe, a treća kraj škole. Što se tiče postavljanja polupodzemnih spremnika, Andrija Čaljkušić, direktor operativne službe "Čistoće", je kazao da će na Plokitama biti takvih 10 lokacija na kojima će se ukupno postaviti 40 spremnika.

Nakon uvodnog izlaganja građani su dobili priliku iz prve ruke dobiti odgovore na pitanja koja imaju, a kao najveći problem je, kako su kazali, pitanje parkinga pogotovo oko tržnice, a jedna od prijedloga je bio izgradnje parkinga iza zgrada u Požeškoj ulici. 

Gradonačelnik Puljak je istaknuo da neće zelene površine pretvarati u parkirna mjesta, a  po njemu problem parkiranja se treba riješiti i na način da građani manje koriste automobile, a više javni gradski prijevoz.  

Požalili su se građani i na problem u Bušićevoj ulici gdje su poslovni prostori, a dostavna vozila, kako kažu, stoje na sred ulice, a zanimalo ih i kada će u njihov kotar stići postaja za javne bicikle.

- Kada smo pokrenuli projekt postavljanja postaja 2019. godine, poslali smo svim kotarevima da dostave potencijalne lokacije. Malo kotara se tada odazvalo, a među njima nisu bile Plokite. Tek 2020. godine, nakon šest mjeseci se kotar Plokite javio s nekoliko potencijalnih lokacija koje smo i obišli, ali nisu bile odgovarajuće i nismo mogli dobiti suglasnost za njih. Sada Grad Split provodi novi projekt "Biraj biciklu" u sklopu kojeg će Plokite dobiti postaju u blizini škole – objasnio je Bartulić.