Članak

NEWS
28. siječnja 2021.

Zaključak tematske sjednica Gradskog vijeća: Infrastrukturni potencijali Splita kao zamašnjak razvoja Dalmacije i Hrvatske

 

- Prijedlozi koje je Grad Split podnio na javnom savjetovanju usvojeni su u Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine - izvijestio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara vijećnike na tematskoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o Nacrtu prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske.

Gradonačelnik je predložio tekst Zaključka (nalazi se u prilogu) koji je u petoj točki dopunjen na prijedlog gradskog vijećnika Gorana Kotura, predlagatelja ove tematske sjednice.

Ovim je postignuto suglasje svih gradskih vijećnika oko ove za Split i za Splitsko-dalmatinsku županiju značajne teme koja će obilježiti razvoj u sljedećim desetljećima.

 

U Zaključku koji će se dostaviti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću između ostalog se traži od Vlade Republike Hrvatske i nadležnih Ministarstava da pred tijelima Europske unije, a koja se odnose na inicijativu da se postojeći Mediteranski koridor Europske unije proširi na način da se svi infrastrukturni potencijali grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Dalmacije obuhvate kroz osnovnu Transeuropsku mrežu prometnica (TEN-T), sa svrhom njena povezivanja. Time će se otvoriti mogućnosti prioritetnog sufinanciranja sredstvima Europske unije u svim budućim cestovnim, željezničkim i ostalim infrastrukturnim projektima u Gradu Splita i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Također se traži da Vlada RH gore navedeno uključi u Stajališta RH o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavljanju instrumenata za povezivanje Europe te u budućem Prijedlogu izmjena uredbe EP i Vijeća o smjernicama EU za razvoj transeuropske prometne mreže.

Čitav tekst usvojenog Zaključka nalazi se u prilogu.