Članak

NEWS
5. veljače 2021.

Za 10 projekata Urbane aglomeracije Split iz ITU mehanizma dodijeljeno bespovratnih 25,2 milijuna kuna

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu dana 04. veljače 2021. godine potpisano je 10 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane sredstvima iz ITU mehanizma, a koji se odnose na razvoj poduzetničkih potpornih institucija i razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije  Split. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 30,8 milijuna kuna, od čega je 25,2 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU. Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), Tomislav Petric i 9 predstavnika korisnika projekata: Grad Split (strateški projekt „Biraj biciklu!“), Razvojna agencija Split – RaST d.o.o., Razvojna agencija Općine Dugopolje – ODRAZ, Razvojna agencija Općine Lećevica – LASTA, Razvojna agencija Grada Kaštela, ROTERM d.o.o., Mosaic Incubator d.o.o., Poduzetnički centar SCALA d.o.o. i E.C.H.R. d.o.o, dok će korisniku Urbanex d.o.o. potpisani Ugovor biti dostavljen poštom.  .
 

Gradonačelnik Krstulović Opara, kao čelnik ITU PT Split i gradonačelnik grada nositelja Urbane aglomeracije Split iskazao je veliko zadovoljstvo potpisanim ugovorima te naglasio da je „iznimno ponosan na efikasnost i sposobnost svih gradova i općina Urbane aglomeracije Split da iskoriste sav novac iz ITU mehanizma koji je bio rezerviran za projekte Urbane aglomeracije Split. U ime svih svojih kolegica i kolega, načelnika i gradonačelnika Aglomeracije iskazujem spremnost za sljedeće financijsko razdoblje i nova sredstva iz ITU mehanizma, jer smo pokazali da smo spremni odgovarati svojim građanima na najbolji mogući način, kompetencijama, spremnošću i znanjem.“ Potom je gradonačelnik izdvojio najvažnije ITU projekte koji su do sada ugovoreni i u provedbi, od izgradnje Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split vrijednog 54 mil kn, nabavke novih autobusa i uvođenja sustava eTicketing u Promet d.o.o. vrijednih 55 mil kn, projekata iz kulturne baštine, i to Razvoja posjetiteljske infrastrukture Dioklecijanove palače i Otvorenih ljetnih pozornica 8 gradova i općina Aglomeracije vrijednih 58 mil kn, projekte biciklističkih staza Općine Podstrana i Grada Omiša, te ostale brownfield projekte gradova i općina Aglomeracije. Najavio je uskoro i potpisivanje zadnjih ITU ugovora, i to za strateški projekt Tehnološkog parka Split - Dračevac za kojeg je osigurano bespovratnih 106 mil kn iz ITU mehanizma, čime  će se ugovoriti 100% raspoloživih sredstava iz ITU mehanizma namijenjenih Urbanoj aglomeraciji Split u financijskom razdoblju 2014. - 2020.

„Sve navedeno je dokaz da smo iskoristili 100% raspoloživih sredstava, da su svi gradonačelnici i načelnici okupljeni u Urbanoj aglomeraciji pokazali svoju spremnost, volju i znanje, te koristim ovu prigodu da im svima zahvalim na suradnji i danas vidljivim rezultatima. Veliki je ovo posao, ponosan sam na vas i bila mi je čast voditi ovaj cijeli sustav Urbane aglomeracije Split, te se nadam da će i dalje Grad Split biti solidaran, surađivati, uvažavati svakoga i biti generator i motor razvoja kako naše Aglomeracije, tako i cijele Županije i domovine Hrvatske.“

 

Ravnatelj SAFU-a, g. Petric je čestitao ITU jedinici na dosadašnjem radu, partnerstvu i kolegijalnosti koji je u aktivnoj suradnji sa SAFU i Ministarstvom regionalnog razvoja napravio veliki posao. “Možemo biti ponosni na sve što smo do sada napravili, a preostaje nam da se pripremimo kroz realizaciju ovih projekta za novo operativno razdoblje, te da u budućnosti realiziramo nove projekte s ciljem boljitka i povećanja kvalitete života svih građana Urbane aglomeracije Split i cijele Županije.“

   
Ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorima namijenjenih Urbanoj aglomeraciji Split, čestitala svim Korisnicima i zaželjela im brzu realizaciju projekata i da potpisani ugovori budu na korist cijeloj zajednici, te je izjavila "Popisom 9 ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava vrijednih preko 17 milijuna kuna ojačavaju se poduzetničko-potporne institucije Urbane aglomeracije Split s ciljem pružanja inovativnih i kvalitetnih usluga poduzetnicima s ovog područja. Potpisom ugovora za projekt „Biraj biciklu!“ vrijednog 13,6 milijuna kuna nastavlja se uspostava i razvoj sustava javnih bicikli na području Urbane aglomeracije Split kao alternativnog oblika javnog prijevoza. Kroz ovaj projekt na području Aglomeracije postavit će se 41 nova postaja s 242 bicikle i uspostaviti dvije biciklističke prometnice – jedna u Trogiru a druga u Splitu". Naglasila je da je razvoj poduzetničkih potpornih institucija važan za daljnji razvoj i unaprjeđenje gospodarstva na širem području, te da će u okviru novih sredstva koja nas čekaju biti dosta izravnih dodjela za poduzetnike, a kako bi poduzetnici mogli koristiti bespovratna sredstva, vrlo je važno da imaju kvalitetne informacije, odgovarajuće savjetodavne usluge i odgovarajuće mentorstvo, koje bi trebale pružati poduzetničko potporne institucije.

Ministrica je najavila uskoro nove smjernice za izradu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za novu perspektivu, te čestitala još jednom svima na ostvarenim rezultatima.

 

Na svečanom potpisivanju ugovora uz ministricu Natašu Tramišak, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, gradonačelnika Grada Splita Andru Krstulovića Oparu, bili su prisutni i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita Nino Vela, načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić, načelnik Općine Lećevica Ante Baran, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita Radojka Tomašević, voditeljica ITU PT Split Ana Jerkunica te predstavnici potpisnika Ugovora.


Više informacija o projektima možete pronaći na poveznici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.