Članak

NEWS
21. rujna 2021.

Ususret 21. Splitskom maratonu: „Najljepši sportski događaj“

U organizaciji Maraton kluba Marjan, najvećeg maraton kluba u Dalmaciji i i jednog od najvećih u Hrvatskoj,  25. i 26. rujna 2021. Split će usprkos pandemiji ponovno biti jedna od vodećih europskih trkačkih destinacija, istaknuto je na današnjoj press konferenciji na kojoj su, uz predsjednika Organizacijskog odbora Kristijana Sindika sudjelovali i gradonačelnik grada Splita Ivica Puljak, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella i hrvatski veslač olimpijac Igor Boraska.

Gradonačelnik Ivica Puljak pozdravio je i podržao ovaj sportski događaj istaknuvši kako ga atmosfera koja se svake godine iznova stvara oko Split maratona veseli i kao gradonačelnika i kao građanina kojem je sport sastavni dio života bez obzira na sve obaveze koje ima. - Ja sam prošle godine otrčao Splitski polumaraton, to je moja najduža pretrčana dionica i mogu posvjedočiti iz osobne perspektive koliko je to značajan i zanimljiv događaj. Jednom sam rekao i zaista stojim iza toga, da je to najljepši sportski događaj u kojem sam sudjelovao, a u puno sam ih sudjelovao. Tako da mogu osobno svjedočiti kolika je to energija i entuzijazam koje ulažu organizatori i volonter, zahvaljujem im se i čestitam još jednom na održavanju manifestacije i ove godine, pogotovo s obzirom na pandemiju. Split maraton je postao i sportski brend našeg grada, ali i poticaj mnogima da se bave sportom. Meni je osobno bio poticaj, ja sam prošle godine nagovorio 13 ljudi da otrčimo svi zajedno polumaraton.

Želim nam svima uspješan turističko-sportski vikend koji je pred nama, vjerujem kako ćemo još jednom pokazati kako smo iznimni domaćini u najsportskijem gradu na svitu – zaključio je gradonačelnik rekavši kako je ove godine promatrač, a kako će se dogodine ponovno pridružiti u trci. 

Po prvi puta Splitski maraton organizira se u ranu jesen. - Zbog pandemije COVID 19 odlučili smo Split maraton prebaciti s veljače na rujan i tako smo jedan od rijetkih maraton u svijetu koji se održao, usprkos pandemiji, u kontinuitetu, i 2020. i 2021.- istaknuo je Kristijan Sindik. - Unatoč svemu, ovogodišnja manifestacija je rekordna po broju zastupljenih država, njih 45 (Irska, USA, Finska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Švedska, Kina…). Ukupan broj natjecatelja je naravno manji nego 2020., ali smo obzirom na situaciju više nego zadovoljni. Na polumaratonu su 632 natjecatelja, štafetnom maratonu 63, maratonu 315 te njih 200 na utrci od 5 kilometara „Trofej Slobodne Dalmacije" koja je na programu dan ranije, u subotu, 25.09.2021. - najavio je predsjednik Organizacijskog odbora Split maratona.

Sindik se osvrnuo i na samu trasu maratona, koja kao i prošle godine, obuhvaća istočnu obalu Splita, od Bačvica sve do Žnjana i Duilova te završni kilometar oko Dioklecijanove palače, ali je zbog trajanja turističke sezone zahtijeva dodatan angažman zaštitarskih službi i volontera: - Obzirom da je još uvijek vrijeme turističke sezone i kupanja, ovim putem molim sve sugrađane trkače i ne trkače za razumijevanje jer trasa maratona prolazi kroz gradsku Luku i plaže – zamolio je Sindik te zahvalio i svim gradskim službama: Čistoći, Vodovodu i kanalizaciji, Prometu, Parkovima i nasadima, Split parkingu, Splitskoj obali, Upravni odjelu za komunalno gospodarstvo grada Splita i Solina, Javnoj upravi športski objekti, Park šumi Marjan, Lučkoj upravi te koncesionarima plaža Bačvice, Cestar Split, Point Split i Pling Solin te DVD Vranjic JVP Split, HGSS Split pomažu u organizaciji i realizaciji 21. Split maratona.