Članak

NEWS
18. lipnja 2019.

U Splitu održan 23. koordinacijski sastanak o provedbi ITU mehanizma u Hrvatskoj

Dana 17.06.2019.g. u Vili Dalmaciji je održan 23. Koordinacijski predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, 7 gradova korisnika ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj - Splita, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Pule, Zadra i Slavonskog Broda, te predstavnika Europske komisije, Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020.

Sastanak je ispred Ministarstva vodila Darija Magaš, načelnica Sektora za programe urbanog razvoja.
Prvi dio koordinacijskog sastanka bio je vezan uz status provedbe ITU mehanizma i  otvorena pitanja, dok se u drugom dijelu raspravljalo o trenutnom statusu provedbe projekata po gradovima. Gradovi su pojedinačno izvijestili o pozivima koji su objavljeni, potpisanim Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava, te o pozivima koji su u pripremi. Na razini sedam gradova korisnika ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2014. – 2020. do sada je objavljeno i ugovoreno 35% od ukupno svih projekata predviđenih za ovo financijsko razdoblje, a do kraja 2019. godine plan je dostići i ugovoriti 50% od svih predviđenih projekata. Grad Split prednjači po broju objavljenih poziva, tako je do sada od 11 planiranih poziva objavljeno njih 6, i to za Nabavu autobusa i Implementaciju sustava e-ticketing za Promet d.o.o., biciklističke staze, Poduzetničko potporne institucije, Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije split te za regionalni transfuzijski centar KBC Split, od čega su do sada potpisana 3 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, i to u visini od 30 mil kn za Promet d.o.o. za nabavu 18 novih autobusa, te s Općinom Podstrana i Gradom Omišem za pješačko biciklističke staze u ukupnoj vrijednosti od 16 mil kn. Za 2 poziva je dokumentacija poslana na finalno odobrenje u SAFU, za Strateški projekt Dioklecijanove palače, te za grant shemu Brownfield na području Urbane aglomeracije Split, dok se objava preostala 3 poziva očekuje do kraja 2019.g., i to za Tehnološki park Split na Dračevcu, Razvoj zone Dračevac i ITS (Inteligentni transportni sustav).

Predstavnici Europske komisije iz DG Regio, gđa. Agnieszka Krasicka i François Gallaga, su održali pojedinačne sastanke s predstavnicima Grada Splita i Grada Zagreba kako bi vidjeli kako je tekao proces formiranja Urbanih aglomeracija, izrada Strategije razvoja, kakva je suradnja između gradova i općina Aglomeracije, te kako teku pripreme za slijedeće programsko razdoblje. Urbanu aglomeraciju Split su na sastanku predstavljale Ana Jerkunica, voditeljica Odjeka za provedbu ITU mehanizma, i Ivona Lučić, viša savjetnica za provedbu ITU mehanizma, koje su iscrpno odgovorile na sva pitanja, te prezentirale jako dobru i uspješnu suradnju svih 13 gradova i općina Urbane aglomeracije Split od samog početka formiranja Aglomeracije, od sredine 2015.g. do danas, istakle uspješnu suradnju Sveučilišta u Splitu koje je pro bono izradilo Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Split za razdoblje do kraja 2020.godine u svakodnevnoj komunikaciji s predstavnicima grada Splita kao koordinatora izrade te svim ostalih gradova i općina Aglomeracije. Predstavnici Europske komisije su bili ugodno iznenađeni ostvarenom suradnjom Grada i Sveučilišta, te istakli to kao primjer dobre prakse kojeg bi voljeli da bude prezentiran u rujnu u Osijeku na Regionalnoj konferenciji Europske komisije o provedbi ITU mehanizma u Istočnoj Europi.

Po završetku radnog dijela sastanka, za sve sudionike je bio organiziran obilazak Dioklecijanove palače, a koji je započeo u Jugoistočnoj kuli, jednom od lokaliteta koji se planiraju obnoviti, prezentirati posjetiteljima unutar ITU strateškog projekta Grada Splita „Palača života, grad mijena – integrirani program obnove posjetiteljske infrastrukture Stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom“. Ravnateljica Muzeja grada Splita, Branka Brekalo sa svojim suradnicima je prezentirala planirane aktivnosti kako u Jugoistočnoj kuli, tako i u Muzeju grada Splita, koji će osim obnove, valorizacije i zaštite biti i pristupačan osobama s invaliditetom kroz postavljanje lifta, kao i Stara gradska vijećnica. Po završetku obilaska Muzeja, sudionici su obišli Podrume i ostale najznačajnije lokacije unutar Palače, te ostali zadivljeni bogatom kulturnom baštinom.

U okviru drugog radnog dana sastanka, 18.06.2019.g. održana je završna konferencija projekta - Pružanje potpore Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u pripremi provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa „konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., na kojoj su sudjelovali predstavnici tvrtke Wyg savjetovanje d.o.o. koja je bila pružatelj tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na konferenciji su sudjelovale pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Kristina Bilić, koja je pozdravila sve prisutne, kao i pomoćnica ministrice Ana Odak, načelnice Sektora Darija Magaš i Marija Rajaković, te predstavnici Europske komisije. Ispred Grada Splita, zamjenica gradonačelnika, Jelena Hrgović Tomaš je zaželjela dobrodošlicu svim prisutnima, dobar i uspješan rad konferencije, te je pozvala sve prisutne na zajedništvo i suradnju s ciljem ostvarenja svih postavljenih ciljeva i realizaciju svih ITU projekata.

Zaključak konferencije je da se kroz ITU mehanizam ostvaruje značajan napredak za gradove pokretače i nositelje gospodarskog razvoja svojih urbanih aglomeracija posebno kroz očuvanje kulturne baštine, uređenje brownfield lokacija, unapređenje javnog prijevoza te razvoj poduzetništva i infrastrukture. U prvom dijelu konferencije prezentirani su do sada objavljeni pozivi i ugovoreni projekti, te sve naučeno kroz postupke dodjele državnih potpora u pripremi postupaka dodjela bespovratnih sredstava u financijskom razdoblju 2014. - 2020. U drugom dijelu konferencije prezentirane su poduzete i planirane aktivnosti za programiranje za novo financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Svi nazočni izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom međusobnom suradnjom i potporom od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Europske komisije, te iskazali želju za daljnje jačanje suradnje i potpore u nadolazećem financijskom razdoblju.