Članak

NEWS
26. listopada 2021.

U Splitu obilježena 77. obljetnica Dana oslobođenja Splita od fašističkih okupatora

U organizaciji Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista- VeDRA danas je  u  Splitu obilježena 77. obljetnica Dana oslobođenja Splita od fašističkih okupatora.  Središnja svečanost održana je u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, a prethodno su  izaslanstva Grada, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HRM-a, PU Splitsko-dalmatinske i VeDRA-e položla vijence na Gradskom groblju Lovrinac, na Spomen kosturnici palima u NOR- u i  na Pjaci na Spomen ploču osloboditeljima grada. Nakon polaganja vijenaca na Pjaci je održan polusatni prigodni koncert Gradske glazbe Split.

Na svečanosti u Muzeju grada prigodna obraćanja imali su predstavnici Udruge antifašista grada Splita i VeDRA-e, Zdravko Roje i Ranko Britvić, potpredsjednik SAB-e, Jozo Štulina i gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita, Zdravko Roje na svečanosti u Muzeju grada podsjetio je kako je Split u vrijeme oslobođenja grada bio začetak završnih operacija za oslobađanje ondašnje države te da se brojevi koji se danas spominju ne mogu izbrisati, kao i ljudi koji su sudjelovali u tom ratu.

Ranko Britvić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašisti (VeDRA) je kazao kako se današnji dan službeno ne slavi kao praznik, a ovdje se, kako je rekao radi o civilizacijskim tekovinama, tu nema politike nego  se radi o jednoj kulturi sjećanja, sjećanja na  mrtve koji su položili život na oltar Domovine, jer nema nikakve razlike između njih i onih iz Domovinskog rata. -I jedni i drugi su imali ideju slobode i obje su pobjede sjajne, a o svakoj od njih se može pričati svašta, ali to su dvije pobjede kojima se mi Hrvati ponosimo.- ustvrdio je Britvić.

Na obilježavanju Dana oslobođenja Splita gradonačelnik Ivica Puljak u svom je prigodnom obraćanju istaknuo kako danas Split slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj prošlosti koji nikada neće i ne smije biti zaboravljen, ne samo među svjedocima i sudionicima tih slavnih i ponosnih dana, nego među nama Splićanima. - Ovo je naš Dan na koji moramo biti ponosni neovisno o tome tko stoji na čelu grada, s koje strane političkog ili drugog opredjeljenja.- istaknuo je, jer ideali borbe za slobodu i demokraciju, borbe protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi, domoljublje i čovjekoljublje, univerzalne su civilizacijske vrijednosti koje nemaju predznak ni alternativu.