Članak

NEWS
4. kolovoza 2021.

U Splitu obilježena 26. obljetnica VRO Oluja: Mimohod branitelja, svečanost na Trgu Gaje Bulata i vatromet na Rivi

Današnji program povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u organizaciji Grada Splita i Koordinacije braniteljskih udruga u svom popodnevnom dijelu započeo je sv. misom zahvalnicom u crkvi Gospe od zdravlja. Nastavljen je mimohodom braniteljskih udruga s ratnim zastavama koji je uz pratnju Gradske glazbe Split prošao preko Marmontove, Ulicom kralja Tomislava, Zagrebačkom do spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te povratno Rivom i Marmontovom došao do Trga Gaje Bulata.
Uslijedila je svečanost ispred zgrade HNK Split koju je vodio splitski glumac, dijete poginulog branitelja, Pere Eranović, a prigodna obraćanja imali su župan Blaženko Boban i gradonačelnik Ivica Puljak te u ime branitelja i stradalnika Domovinskog rata Zoran Buzdovačić, predsjednik splitske HVIDRE.
Gradonačelnik je u svom govoru istaknuo kako se, obilježavajući 26. obljetnicu VRO Oluja slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan svih hrvatskih branitelja koji su branili hrvatsku slobodu i svojom žrtvom izborili današnju modernu hrvatsku državu: - Građani Republike Hrvatske nastavili su pobjeđivati i nakon Domovinskog rata, odabirom europskog puta, inzistiranjem na vladavini prava i težnjom za gospodarskim razvitkom i materijalnom sigurnošću za sve. Inspirirani pobjedama koje su ostvarili hrvatski branitelji, osiguravši nam slobodu ne razmišljajući o riziku i izgledima za uspjeh, slobodoumni građani u europskoj Hrvatskoj danas mogu nastaviti stvarati velika djela i pobjeđivati u svim područjima, na ponos generacija čije vrijeme tek dolazi – poručio je Puljak, uputivši čestitke svim Splićankama i Splićanima, građankama i građanima Republike Hrvatske povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja!
U sklopu svečanosti ispred zgrade splitskog teatra prikazan je i desetominutni film o Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.