Članak

NEWS
24. lipnja 2022.

U Splitu obilježen Dan rumunjske bluze i 30 obljetnica diplomatskih veza RH i Rumunjske

Povodom Međunarodnog dana rumunjske bluze i 30. obljetnice diplomatskih veza između RH  i Rumunjske jučer je u Vili Dalmaciji u organizaciji međunarodne mreže Lifestyle CHECK IN održan svečani prijem.

Uzvanike je uvodno pozdravio veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Constantin-Mihail Grigorie koji je naglasio kako su Hrvatska i Rumunjska zemlje su velikih prirodnih ljepota, bogate kulturne i gastronomske baštine s obiljem slobodnih i poslovnih prilika. Ovaj događaj je, kako je kazao,  prilika da se predstavi zajednička vizija o političkim i ekonomskim pitanjima, istodobno stvarajući put za poduzetnike da se povežu i nastave svoj poslovni rast.

Među brojnim uzvanicima prijemu u Vili  Dalmaciji nazočila je povjerenica Vlade RH za Grad Split, Mirna Veža, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta RH, Tonči Glavina i Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split.

U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana rumunjske bluze, tradicionalnog odjevnog predmeta i prepoznatljivog simbola Rumunjske koji se  obilježava svake godine 24. lipnja, 

u velikoj dvorani Palače Milesi  sinoć je otvorena  izložba fotografija „Istrorumunji“. Događaj su organizirali  Veleposlanstvo Rumunjske u RH, Počasni Konzulat Rumunjske u Splitu, Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj i HAZU.