Članak

NEWS
14. siječnja 2021.

U konačnom prijedlogu Nacionalne strategije usvojene primjedbe Grada Splita

Prijedlozi koje je Grad Split podnio na javnom savjetovanju usvojeni su u Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koji je danas usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske.
Split je tako u Nacionalnoj razvojnoj strategiji istaknut kao ključni prometni centar Dalmacije te je naznačena važnost razvoja morske luke Split, ali i željezničkog koridora, kao strateški prioritet Republike Hrvatske koji će omogućiti integrirani prijevoz putnika, robe i bolju povezanost izoliranih područja na kopnu s gradom Splitom te unaprijediti međunarodni značaj i položaj morske luke grada Splita.
Novi i prošireni kapaciteti u ovim oblicima prijevoza omogućit će rasterećenje cestovnih prometnica, a koje su gledajući prema broju vozila i putnika najopterećenije u Republici Hrvatskoj poglavito u mjesecima izražene turističke potražnje.

Zadovoljstvo što su ključne splitske primjedbe usvojene iskazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara: - Briga države o Splitu jasna je i vidljiva, još od splitske sjednice Vlade Republike Hrvatske koja se održala u svibnju 2018. godine i bila točka preokreta i jamstvo za razvoj našeg prostora. Razvoj infrastrukture u Splitu i splitskoj aglomeraciji od strateške je važnosti za cijelu istočnu obalu Jadrana. Izražavam zadovoljstvo ovom potvrdom dosadašnje uspješne suradnje Grada i Vlade i prepoznavanjem važnosti spajanja brzom željeznicom naših dviju luka, Gradske trajektne i zračne, a zatim Splita Ličkom prugom prema Zagrebu i Europi.