Članak

NEWS
22. rujna 2022.

U Gradskoj upravi održana konferencija za medije uoči 5. Mediteranskog festivala knjige

Pripreme za peti Mediteranski festival knjige, koji se od 28. rujna do 2. listopada održava u velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu, ulaze u završnu fazu. O svim aspektima festivala,  od poslovnog do kulturološkog,  na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave danas su  govorili su Slavko Kozina, predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK, član vijeća Zajednice Mišo Nejašmić, jedan od urednika programa MFK-a i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević u ime Grada Splita koji je uz Ministarstvo kulture i medija, te Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelji Festivala.

-Svi smo svjesni da je u 21. stoljeću digitalno doba one najmlađe udaljilo od knjiga, od slova, od riječi i u konačnici od pismenosti i upravo organizacija ovog Festivala daje nadu i podlogu da se upravo svi vrate knjizi i da usvoje staru dobru naviku čitanja.– kazao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević čestitajući organizatorima 5. Mediteranskog festivala knjige. Uz rekordni broj nakladnika koji će biti prisutni na ovogodišnjem MFK-u, posebno veseli veliki broj programa za djecu i mlade. Iz gradske Službe, kako je rekao,  upućen je dopis svim osnovnim školama s molbom za organizirani dolazak učenika, a na današnjoj konferenciji za medije pozvao je i sve roditelje da zajedno sa svojom djecom posjete Festival.

Prisustvo preko 50 nakladnika na ovogodišnjem MFK najavio je Slavko Kozina, predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK. To je, kako je kazao, drugi najveći sajam u Hrvatskoj koji je programski, promocijama i širinom asortimana cjelovit kulturološki proizvod.

Čitav je niz radionica, igraonica i pričaonica namijenjenih svim uzrastima od najmlađih do srednjoškolaca. Osim promocija novih knjiga u Velikoj dvorani, svi sadržaji za djecu i mlade održavat će se u Svečanom salonu SC Gripe, čije su dvije dvorane za ovu priliku preimenovane u Bookvarij i Mali Bookvarij.- najavio je Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara HGK, a od noviteta na MKF-u najavio je dio programa nazvan Zemlja u fokusu u sklopu kojega će ove godine dio programa biti posvećen Crnoj Gori.

U suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, osmišljen je projekt namijenjen učenicima srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske županije, a kako je u ime organizacijskog odbora najavio Renato Baretić, tijekom organizirane posjete Festivalu, osim obilaska sajma, svaki razred sudjelovat će na po dvije stvaralačke radionice nazvane Disciplina mašte. Među novim naslovima koji će se promovirati na MFK je zbirka kolumni Dragana Bursaća Čekajući Dylan Doga u Srebrenici. Bit će predstavljen i novi roman Andreja Nikolaidisa Anomalija, a čeka nas i promocija novog trilera Jurice Pavičića Mater Dolorosa te njegovog prvog romana za djecu Tri kuće.

Festival koji je već narastao do jednog od najvećih u Hrvatskoj otvara se u srijedu, 28. rujna u 12 sati, uz gostovanje splitsko-paške umjetnice Ane Paške. Ova performerica će i završiti prvi dan Festivala jedinim programom koji se održava izvan SC Gripe, kad će u klubu Ghetto u Dioklecijanovoj palači održati svoj "koncart Improvizije".

Iako nisu na snazi epidemiološke mjere, zbog još uvijek prisutne epidemije covida 19, kazali su organizatori na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi, Mediteranski festival knjige organiziran je u skladu sa svim preporučenim mjerama i mole sve posjetitelje da ih poštuju i po mogućnosti koriste maske prilikom obilaska sajma.

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr)