Članak

NEWS
29. ožujka 2022.

U atriju Banovine predstavljen EU projekt Green Split Blue

Splitski skauti i predstavnici HGSS-a predstavili su atriju Banovine program financiran od Europskih snaga sigurnosti  pod nazivom  Green Split Blue.  Programski ciljevi kroz edukaciju su ostvarivanje održivog razvoja, doprinos učinkovitom upravljanju krizama i usmjeravanje grada i aglomeracije u potpuni "zeleni život". Green Split Blue, kako je kazao predsjednik Splitskog skautskog zbora Edi Perić, usmjeren je najviše na  edukaciju djece, mladih i građana te na poticanje izgradnje pozitivnih stavova i usvajanje prikladnih oblika ponašanja prema održivom razvoju, ekologiji i upravljanju krizama.

Skup su  pozdravili i svoju podršku programima usmjerenim na edukaciju djece i mladih dali  zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić i načelnik stožera Civilne zaštite Splitsko -dalmatinske županije Damir Gabrić.

- Zbog pandemije naša su djeca već dvije godine  su po kućama i  provode previše vremena ispred ekrana, monitora, mobitela. Na ovakav način želimo privući djecu da se približe prirodi, da izađu vani, da znaju što je ekologija. Od djece sve kreće i djeca su ovdje najvažnija - rekao je Kuzmanić, a s njim se u svom pozdravnom govoru složio i Damir Gabrić izražavajući podršku aktivnostima skauta i HGSS-a.

- Naučili smo na neke standardne katastrofe koje se događaju, poplave, požare, potrese. No, imamo puno ozbiljnija stanja koja zahvaćaju cijeli svijet kao što je globalno zatopljenje - rekao je Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora koji je govoreći o financiranju naglasio kako je za projekte koje vodi Splitski skautski zbor, kao što je Boranka i druge, EU financirala sa 172.000 eura u godinu i po dana, a da je "dodana vrijednost" sađenjem stabala procijenjena na 214.000 eura.

Današnji skup u Banovini  vodila  je načelnica Splitskog skautskog zbora Ivana Jarebica, a uz  predsjednika Splitskog skautskog zbora Edia Perića, pročelnika HGSS-a za Dalmaciju Darka Gavrića Čerču, sudjelovali su i  predstavnici partnera Projekta Ante Taraš iz Hrvatskih šuma, direktor Parkova i nasada, Siniša Gašparević te predstavnik Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer. Predstavljanju su nazočili saborska zastupnica Marijana Puljak, istaknuti članovi HGSS-a Vinko Prizmić i Stipe Božić te intedant HNK Split Srećko Šestan.