Članak

NEWS
15. siječnja 2022.

Tematska sjednica Gradskog vijeća o tržnicama – usvojeni zaključci

Na splitskom FESB-u, u subotu, 15.siječnja 2022., održala se tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Splita o stanju i mjerama koje će se poduzeti radi rješavanja problema gradskih tržnica.

Uvodno se vijećnicima obratio gradonačelnik Ivica Puljak koji je izvijestio o ciljevima gradske uprave vezano za uređenje Pazara. Kazao je kako je uspostavljena puno bolja komunikacija i suradnja s tvrtkom Parkovi i nasadi koja je krenula u realizaciju složenog, ali važnog posla uređenja i revitalizacije gradskih tržnica, počevši s Pazarom kao središnjom i najvećom. - Pazar će se razvijati kao uređeno mjesto mediteranskog duha na kojem će naši proizvođači prodavati i promovirati kvalitetne lokalne proizvode. Oslobodili smo istočni zid Dioklecijanove palače da bismo ga mogli prezentirati u pravom svjetlu. Prodaja tekstila seli se na jug, gdje će biti mjesta za sve koji su se prijavili i koji imaju uredno podmirene obaveze prema Gradu. Ničija egzistencija neće biti ugrožena, poručio je gradonačelnik Puljak izrazivši zadovoljstvo tijekom uređenja i zahvalnost svima koji u njemu sudjeluju na konstruktivan način.

Uvodnu riječ dao je i direktor Parkova i nasada Siniša Gašparević. - Pokrenuli smo jaku investicijsku aktivnost usmjerenu na tržnice čiji je razvoj preduvjet razvoja grada, kazao je poručivši da tržnice moraju biti aktivne ne samo ujutro već i tijekom cijelog dana.

Arhitekt Dinko Peračić je kroz zanimljivu prezentaciju predstavio  Studiju razvoja Pazara i mreže gradskih tržnica koja će služiti kao podloga za izradu arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

Uvodna izlaganja zaključio je svojim obraćanjem predstavnik udruge Stari Pazar Nikola Čičić koji se zahvalio na raspravi i mogućnosti sudjelovanja, poručivši da su zakupci i prodavači najzainteresiraniji da se Pazara uredi. Istaknuo je kako u tom procesu moraju aktivno biti uključeni ljudi koji od Pazara žive.

Nakon rasprave vijećnici su usvojili sljedeće zaključke:

1. Grad Split nastavit će s komunalnim uređenjem Glavnog pazara sukladno preporukama konzervatorske struke.

2. Prostorno – programske studije za rekonstrukciju gradskih tržnica izrađene 2019. godine bit će podloga za arhitektonsko-urbanističke natječaje i daljnje uređenje javnih tržnica. Preporučuje se pokretanje izrade programa arhitektonsko-urbanističkog natječaja za prostor Glavnog pazara u najkraćem mogućem vremenu. U procesu izrade programa za arhitektonsko-urbanističke natječaje uključit će se zakupci i svi ostali koji privređuju na prostorima tržnica.

3. Pri obavljanju komunalne djelatnosti javnih tržnica na malo posebna briga vodit će se o mediteranskom načinu života i mediteranskoj prehrani.