Članak

NEWS
20. siječnja 2020.

Svečano uručene stipendije splitskim učenicima i studentima

Na prigodnoj svečanosti u atriju Gradske uprave danas su potpisani ugovori i uručene stipendije za novih 358 splitskih učenika i studenata koje će Grad novčano podupirati u školskoj, odnosno akademskoj 2019./20. godini. Uz dosadašnje primatelje stipendija, Grad Split tako od danas ukupno stipendira gotovo 900 vrijednih i uspješnih mladih ljudi i potvrđuje svoj status predvodnika među hrvatskim gradovima u ulaganju u izvrsnost i znanje. Tomu svjedoči i činjenica da je drugu godinu za redom gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio odluku kojom se odobravaju stipendije svim kandidatima koji su ispunili natječajne uvjete.

Čestitavši novim stipendistima i njihovim obiteljima prvi čovjek grada podvukao je odlučnost ove gradske uprave da ulaže u sve segmente razvoja i unaprjeđenja odgojno- obrazovnog sustava, od jasličkog do sveučilišnog standarda: – Vi ste cvijet našeg grada, dajete smisao našem radu, optimizam i snagu razvoja ovog grada i društva. Potpore koje primate vaša su zasluga i naš ponos, znam da će se ulaganje u vas višestruko isplatiti i vratiti. Puni ste snage, znanja i optimizma, a takav je i naš grad - kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Njegove riječi prisnažio je i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zahvalivši Gradu na prepoznavanju i nagrađivanju izvrsnosti kojom obiluje splitsko Sveučilište, jedno od vodećih u Europi, visoko rangirano i respektabilno u svjetskim razmjerima.

Riječi zahvale na potporama i povjerenju uputili su u ime učenika stipendista Đurđica Kovačić, u ime sportaša stipendista Nikita Glasnović, ispred studenata Ema Slapničar te u ime postdiplomanata Petra Stazić.

Podsjetimo kako je kroz pet programa stipendiranja Grad Split  u proračunu za 2020. godinu osigurao ukupno 6.520.000,00 kuna za nadarene učenike i studente, za učenike i studente sportaše, za socijalno ugrožene učenike i studente te za projekt ERASMUS+ kojim se sufinanciraju putni troškovi za studijski boravak u inozemstvu. Po prvi put gradsku stipendiju dobilo je i 20 učenika i studenata s invaliditetom.

Uz brojnu mladost i njihove obitelji, današnju su svečanost svojom nazočnošću uveličali i zamjenici gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i Nino Vela, gradski vijećnici na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Igorom Stanišićem, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo sa suradnicima te ravnateljica splitske Treće gimnazije Deana Bokšić, škole koja već tradicionalno ima najveći broj gradskih stipendista.

Program su svojima glazbeno-scenskim nastupima obogatili ženska klapa Filip Dević, Srđan Bulat učenici O.Š. Kamen-Šine.