Članak

NEWS
28. rujna 2021.

Svečano obilježen Dan policije i blagdan Svetog Mihovila

Dan policije i blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika policajaca, obilježen je, svečanom akademijom u Hrvatskom domu Split. U ime domaćina nazočne je pozdravio načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić koji se osvrnuo na brojne aktivnosti i postignuća druge po veličini Policijske uprave u Republici Hrvatskoj. Osim temeljne zadaće policajaca u provođenju reda i sigurnosti, Marendić je istaknuo ulogu policije u zajednici kroz humanitarne aktivnosti, osobito tijekom potresa na području Banovine. – Kada je najteže, policajci nikada ne zakažu, kazao je Marendić potkrijepivši to primjerima humanosti, hrabrosti, te iznimnim rezultatima u rješavanju kaznenih djela i smanjenju njihova broja, pri čemu posebna zasluga pripada Službi kriminaliteta i droga koja je za svoj rad ovom prigodom primila i posebno priznanje. Istaknuo je i smanjenje posljedica od prometnih nesreća te iznimne napore policajaca uslijed još uvijek velikih prometnih gužvi. Upozorio je također i na posljedice Covid-a na sigurnost i povećano obiteljsko nasilje, te uputio poziv građanima da im se u svakom trenutku i s punim povjerenjem jave kako bi zajednički pronašli rješenje za svaku situaciju.

Prigodnim riječima slavljenicima se  u ime Grada Splita obratio gradonačelnik Ivica Puljak kazavši kako nikada nismo živjeli u sigurnijem i sretnijem svijetu, za što su, istaknuo je gradonačelnik Puljak, uvelike zaslužni policajci. – Vi osiguravate rastući trend sigurnosti, a time i sretan život građana. Naš grad je siguran, a tome svjedoči statistika kao i osjećaj svih nas koji ovdje živimo. Naše partnerstvo je izuzetno dobro razvijeno, osiguravate sva velika gradska događanja i u svim okolnostima pokazujete da je vaš posao poziv koji živite i za koji ne poznaje radno vrijeme, kazao je gradonačelnik Puljak zahvalivši se i čestitavši policajcima njihov dan u ime svih građana Splita. 

Ulogu policije od Domovinskog rata do modernih izazova podvukao je u svom svečanom obraćanju zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić.

Program je pjesmom uveličala klapa Sveti Mihovil, a u najsvečanijem dijelu uručena su priznanja i zahvale zaslužnim policajkama i policajcima te partnerima Policijske uprave u brojnim društveno- odgovornim projektima.

Spomenimo kako su uoči Dana policije jučer na gradskom groblju Lovrinac ispred Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljenje svijeće u spomen na sve pale policajce, a tom činu je nazočio i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.