Članak

NEWS
10. studenog 2020.

Stoljeće splitskih skauta: »Vi ste naš ponos i dio identiteta grada«

U povodu 100 godina djelovanja Splitskog skautskog zbora gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas predstavnike skauta te predstavnike organizacije proslave velikog jubileja.

- Čestitam vam stogodišnjicu rada. Želim vam daljnji uspješan rad u očuvanju prirode i stvaranju novih prijateljstava. Splitski skauti su dio identiteta Splita i ponosan sam na ovu organizaciju u kojoj caruju entuzijazam, snažna volja i mladost koja će plemenite skautske poruke i ideje promicati kroz budućnost – riječi su koje je gradonačelnik Krstulović Opara uputio gostima iz jedne od najstarijih volonterskih organizacija u gradu podno Marjana, ali i u Europi. Predsjednik Splitskog skautskog zbora Edi Perić zahvalio je gradonačelniku na toplim riječima te podsjetio kako je upravo na današnji dan 10. studenog , prije ravno 70 godina, donijeta odluka o obnovi skautskog pokreta u Splitu, a koji se ugasio uslijed Drugog svjetskog rata. Perić je gradonačelniku predstavio niz projekata Skautskog zbora. Jedna od ideja, kako je iznio Perić, je i proglašenje grada Splita prvim „Scout city-ijem“ na svijetu, kao i model cjelodnevne terenske nastave pod nazivom „Dječja zelena transverzala“ za bolje upoznavanje zelenog okoliša Splita. Također, želja splitskih skauta je i osnivanje međunarodnog skautskog ljetnog kampa.

Kako je izvijestila predsjednica Organizacijskog odbora Stoljeća splitskog skautizma Herci Ganza, pored otvorene foto-izložbe na Trgu Gaje Bulata, većina planiranih aktivnosti povodom stote obljetnice uključujući i Svečanu akademiju, zbog pandemije koronavirusa, neće se održati. Sastanku su nazočili i načelnica Saveza izviđača Hrvatske za naobrazbu izviđačkih voditelja Ivana Jarebica, potom studentica i dizajnerica Dječje karte Splita Vana Bašić i krajobrazni arhitekt Igor Belamarić. Uz splitskog gradonačelnika, današnjem susretu nazočili su pročelnik za društvene djelatnosti Mate Omazić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno redarstvo Damir Ordulj, voditeljica Odsjeka za prosvjetu i tehničku kulturu Višnja Mikulić te voditeljica Odsjeka za javne površine Natali Ribičić.