Članak

NEWS
28. travnja 2020.

Sretan rođendan, Pauci!

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen ploči Vila Dalmacija te na spomeniku 4. gardijske brigade, danas je svečano obilježena 29. obljetnica 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, svijeću je upalio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Gradonačelnik Krstulović Opara uputio je i čestitku svim pripadnicima 4. gardijske brigade:

Uz ovo naše plavo more, na kojem je davno nastala prva hrvatska država, u zagrljaju pitomog Marjana i krševitog Mosora, nastala je i 4. gardijska brigada Pauci.

Uz našeg nebeskog patrona svetog Dujma, voljenog Hajduka,  4. gardijska brigada golem je znamen Splita grada. U teško vrijeme Domovinskog rata, od Dubrovnika do Velebita, iz bitke u bitku, dolazak vojnika ove brigade Hrvatske vojske značio je - slobodu. Njegova crvena beretka bila je utočište nade o skorom kraju rata. Tako je i bilo, neprijatelj tvrđi od betona je skršen, a ideali o slobodi postali su stvarnost.  Legendarna 4. gardijska brigada udarala je ritam povijesti i gradila temelje slobodne hrvatske države. 

Danas ne dižemo barjak slave samo u spomen na 29. godina od stvaranja te brigade, nego i u čast 13. godina od rođenja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade, čiji su vojnici, naši sinovi i kćeri, nasljednici neustrašive i epske 4. gardijske.

U travnju prošle godine, jubilej 4. gardijske brigade slavili smo na Rivi, među našim građanima. Ove godine, zbog nevolja koje nam je donio koronavirus, obljetnica je drugačija. Ipak, sjećanje na dan i vrijeme rođenja naše brigade nisu postali taocima podmuklog virusa.

Danas, u slobodi, sjene palih junaka 4. gardijske brigade nas obvezuju, jer je naša budućnost suviše dragocjena. Dajmo sve od sebe da pokažemo da smo dostojni onih koji su nam donijeli toplo sunce slobode. Svim pripadnicima 4. gardijske brigade, obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih branitelja čestitam današnji dan!

In hoc signo vinces!