Članak

NEWS
15. rujna 2021.

Splitski sport slavi svoj dan: „Olimpijci iz Tokija uzor su svima nama!“

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika bio je danas mjesto gdje je svečano obilježen Dan splitskog sporta, dan kada najsportskiji grad na svitu odaje priznanje svojim uspješnim sportašima i zaslužnim sportskim djelatnicima. Tom prigodom, točno u podne, okupila se brojna splitska sportska svita i mnoga poznata imena, a među prvim čestitarima bio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Kako je istaknuo gradonačelnik u svome obraćanju uzvanicima, u gradu pod Marjanom svaki dan je dan sporta i sportskih događanja, a sam Dan splitskog sporta prigoda je za okupljanje u čast i slavu splitskih sportaša.

- Split je grad fascinantnih sportskih rezultata. Oduvijek je to bio, a uvjeren sam da će tako i ostati. Na protekloj olimpijadi, svi naši sportaši, uključujući ravnopravno naše paraolimpijce, dokazali su i pokazali da Split nema samo sjajnu prošlost već i iznimnu sportsku sadašnjost i budućnost: Matea, Mate, Toni, Tonči, Dino, Ivan nisu nas razveselili samo medaljama, učinili su nas ponosnima na svoju mladost, na svoj karakter, zrelost i poruke koje su njih, njihove timove i sve nas prikazale u najboljem mogućem svjetlu. Oni, ali i svi ostali naši sportaši, najbolji su uzor svima nama i primjer našim mladima. Obaveza svih nas je da ih podržimo da na njihovom sportskom putu imaju sve ono što zaslužuju - kazao je, među ostalim, splitski gradonačelnik. Sva splitska djeca, nastavio je gradonačelnik, moraju imati jednake prilike i mogućnosti baviti se sportom.

- Talenti i vrhunski dosezi moraju biti odgovarajuće poticani i vrednovani. Grad Split dodatno će, koliko je god to moguće, osnažiti ulogu sporta i sportskog načina života na svim svojim institucionalnim razinama - poručio je Puljak.

Pozdravne riječi uputio je i predsjednik Splitskog saveza športova Andrija Polić kazavši kako je pandemijska 2020. godina bila „sušna sportska godina“, no 2021. prolazi u znaku brojnih olimpijskih medalja iz dalekog Tokija koje su kući donijeli splitski sportaši.

- Bez ikakve dileme, Split je u svijetu najprepoznatljiviji po svojim sportašima koji su sjajni ambasadori grada, ali  i cijele nam Hrvatske. Dužni smo im osigurati najbolje uvjete za treniranje. Danas ćemo dodijeliti niz priznanja, među kojima i trofej „Fabjana Kaliterna“ kojeg će dobiti ljudi koji su svojim radom svima nama oduvijek bili uzor i putokaz kroz život – kazao je predsjednik Splitskog saveza športova.

Dan splitskog sporta bila je i prigoda da se splitskih sportašima, osvajačima brojnih medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju, kaoi njihovim vrijednim trenerima, dodijele posebna priznanja. U nastavku prigodne ceremonijeposebno priznanje Trofej „Mihovil Rađa”, za fair play i čestitost u športu dodijeljena je dugogodišnjem sportskom djelatniku Branku Bosancu. Posebne nagrade Splitskog saveza športova, a povodom godišnjice osnivanja klubova,  dodijeljene su šahovskom klubu Mornar u povodu 70. godišnjice rada te HNK Hajduk u povodu 110. obljetnice osnivanja kluba. Najveća nagrada splitskog sporta, Trofej „Fabjana Kaliterne“, otišla je u ruke trojice laureata, istaknutih članova splitske, ali i hrvatske sportske zajednice: Vinka Bajrovića, Gojka Boraske i Ivana Katalinića.