Članak

NEWS
24. rujna 2020.

Susret splitskog gradonačelnika i muftije Mešihata Islamske zajednice

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dobrodošlicu visokom gostu izrazili su i gradonačelnikova zamjenica Jelena Hrgović Tomaš, pročelnica Ureda Grada Marina Protić te savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Tomislav Gojo.

- Ne znam je li nas „nova stvarnost“, uzrokovana pandemijom korona virusom, učinila boljim ljudima, ali znam da je posložila prioritete. Bolji odnosi među svima nama svakako je prioritet. Putokaz je jasan. Naši međusobni odnosi su vrlo dobri, kvalitetni  i sadržajni te ispunjeni međusobnim poštovanjem i razumijevanjem - kazao je, među ostalim Krstulović Opara.

Muftija Hasanović zahvalio se gradonačelniku na spremnost u organiziranju dviju bajramskih molitvi kada su se vjernici mogli klanjati u sportskoj dvorani na Gripama poštujući pri tome sve epidemiološke mjere čuvajući tako svoje zdravlje, kao i zdravlje svojih ukućana te svih okupljenih.

- Doista nemamo otvorenih pitanja. Imam vrlo odnose sa predsjednikom Vlade, kao i sa kardinalom Bozanićem te Katoličkom crkvom u cjelini. Mogu samo reći da nema nerješivih problema. Već 28 godina službeno dolazim u Split, grad velike povijesti i velikih ljudi. Duboko vjerujem da su povremeni, usamljeni incidenti izvan naših svjetonazora i opredjeljenja - kazao je muftija Hasanović.

Splitski gradonačelnik se nadovezao na riječi visokog gosta kazavši kako će građani Splita uvijek pomoći i izaći u susret svojim sugrađanima islamske vjeroispovijesti, posebno kada se radi o organiziranju bogoslužja u okolnostima epidemioloških mjera. Krstulović Opara se osvrnuo na grafit uvredljivog sadržaja usmjeren prema muslimanskoj zajednici, a koji je prije nekoliko dana osvanuo u splitskoj Dujmovači.

- Nulta je tolerancija na takve pojave govora mržnje. Taj izolirani incident nije djelo Splićana. To nije Split. Možda nekim provokatorima smetaju naši normalni i harmonični odnosi – odlučno je poručio  prvi čovjek grada Splita.

Dodajmo da su, uz predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, prijemu nazočili i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić te splitski imam Vahid ef. Hadžić.