Članak

NEWS
28. listopada 2019.

Split se prisjetio velike pobjede Narodne stranke 1882. godine

U Splitu se danas obilježava 137. godišnjica pobjede Narodne stranke na izborima za splitsko općinsko vijeće. Tom su prigodom predstavnici Grada Splita, Muzeja Grada i Društva prijatelja kulturne baštine na gradskom groblju Lovrinac položili cvijeće na grobove splitskih gradonačelnika Vinka Katalinića, Petra Katalinića, Vicka Mihaljevića, Gaje Bulata, Dujma Rendića Miočevića i Antonia Bajamontija.

Po prvi puta u gradski protokol uvršteno je i polaganje cvijeća na grob gradonačelnika Ivana Mangjera čiji je praunuk nazočio današnjoj obljetnici.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je važnost pobjede Narodne stranke jer je to bio početak transformacije Splita iz malog grada na rubu Austrijskog carstva u suvremeni grad, središtem istočnog Jadrana: - Treba iskazati veliku zahvalnost precima koji su naš grad učinili modernim, europskim gradom. Dužni smo prisjetiti se tih ljudi i nešto od njih naučiti. Izazovi s kojima su se oni suočavali i poslove koje su obavljali izuzetno su poticajni za nas danas da nastavimo graditi grad otvorenosti, solidarnosti i velikog srca za sve - kazao je gradonačelnik Krstulović Opara. Postavljen  je vijenac i na Spomen-ploču na kući Pavlović, današnjoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, gdje je izabrana prva hrvatska općinska uprava u Splitu. U istoj prigodi prvi čovjek grada pod Marjanom položio je cvijeće na grob Ante Trumbića u klaustru samostana crkve sv. Frane te pred spomenikom „Sjaš, svijetliš, svemiriš me“ na Sustipanu u znak sjećanja na gradonačelnika Vinka Milića čiji se tamo grob nalazio, a koji je prije 60 godina nestao u barbarskom rušenju groblja.

Podsjetimo, 1882. godine narodnjaci su pobijedili autonomaše na izborima za splitsku općinu. Bila je to jedna od presudnih pobjeda Narodne stranke u Dalmaciji. Na izborima za općinu Narodna stranka, pod vodstvom Gaje Bulata, Vida Morpurga i ostalih narodnih prvaka, izvojevala je pobjedu.

Također, večeras u 18 sati u Muzeju grada Splita otvara se prigodna izložba pod nazivom „Splitski gradonačelnici 1882. – 1918.: život i uspomene“. Večerašnjom izložbom, posvećenoj splitskim gradonačelnicima u razdoblju od 1882. godine do 1918. godine, Muzej grada Splita zaokružuje ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. u početku 20. stoljeća.