Članak

NEWS
20. travnja 2021.

Split je državni prvak u stipendiranju svojih studenata od dolaska ove Gradske vlasti!

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara od početka svog mandata vodio se idejom da stipendije budu osigurane za sve studente koji ispunjaju uvjete natječaja, zbog čega su donesene takve odluke 2019. i 2020. godine, a za što su prethodno bila osigurana proračunska sredstva sukladno procjeni o broju prijava koje ispunjaju uvjete iz prethodne godine. Isto je napravljeno i u prijedlogu proračuna za 2021. godinu te je Natječaj za stipendiranje učenika i studenata te za naknadu dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija bio identičan kao i prošlih godina.

Dakle bitno je napomenuti kako se od 2017. godine bilježi trend rasta i povećanja broja stipendija Grada Splita na način da je povećan broj stipendija po osnovi obrazovanja, uvedene su socijalne potpore za socijalno ugrožene studente, a prvi put su uvedene i stipendije za studente i učenike za osobe s invaliditetom. Također, Grad Split je prvi u Hrvatskoj uveo ERASMUS potpore te je nastavljen trend stipendiranja uspješnih sportaša. Slijedom toga, Grad Split je u 2020. godini stipendirao više od 900 učenika i studenata po različitim osnovama, a ukupni proračun stipendija Grada Splita bitno je porastao od 2017. i već treću godinu zaredom iznosi oko 6,6 milijuna kuna.

Usporedbe radi, 2017. godine prošla Gradska vlast za stipendije je izdvajala 2,2 milijuna manje, odnosno 4,3 milijuna kuna.

Ovogodišnji broj prijava je veći te je stoga i broj stipendija morao biti ograničen na ukupni iznos osiguranih financijskih sredstava kako bi svi studenti kojima stipendije bude odobrene iste mogli i primati. Na natječaj za akademsku 2020./2021. godinu u kojem je bilo planirana dodjela 100 stipendija za studente osobitog uspjeha, neočekivano je pristiglo puno više prijava nego prethodnih godina, njih oko 400, stoga se prije utvrđivanja Rang liste kandidata razmatrala mogućnost povećanja ukupnog broja stipendija, vodeći računa o činjenici i obvezi nastavka isplate stipendija učenicima i studentima koji su to pravo ostvarili temeljem natječaja iz prethodnih godina. U konačnici je broj povećan na 135 stipendija, no 15 studenata je odustalo od gradske stipendije jer su prihvatili stipendije iz drugih izvora (prilikom prihvaćanja odluke o dodjeli stipendije, studenti moraju potpisati izjavu da ne primaju stipendiju iz drugih izvora, a važeći Pravilnik ne predviđa pomicanje liste). Povećanje je raspoređeno po kategorijama vodeći računa o broju pristiglih prijava, a samo razgraničenje bitno je kako bi se u svim kategorijama nagradili najbolji. U protivnom, jedinstvena lista onemogućila bi ravnopravno natjecanje studenata primjerice tehničkih znanosti poput građevine s nešto nižim prosjekom i studenata iz područja umjetnosti koji u pravilu imaju vrlo visoke prosjeke ocjena. Napominjemo, broj stipendija po područjima identičan je svih ovih godina, ali ove godine interes je bio puno veći.

 

U ovoj je godini, osim 120 stipendija za studente osobitog uspjeha, dodijeljeno i 30 stipendija uspješnim učenicima, 37 sportskih stipendija, 14 stipendija za studente osobe s invaliditetom, 64 stipendije za učenike i studente po socijalnoj osnovi te 115 ERASMUS potpora. To je dosad ukupno ostvareno i osigurano 380 stipendija.

Kroz pet programa stipendiranja Grad Split u proračunu za 2021. godinu osigurao je ukupno 6 milijuna i 670 tisuća kuna:

  • za nadarene učenike i studente (3 milijuna i 900 tisuća)
  • za učenike i studente sportaše (420 tisuća kuna)
  • za socijalno ugrožene učenike i studente (2 milijuna kuna)
  • za studente osobe s invaliditetom (150 tisuća kuna)
  • za projekt ERASMUS+ (200 tisuća kuna) kojim se sufinanciraju putni troškovi za studijski boravak u inozemstvu.

Iz prošlih godina, stipendiju nastavlja primati ukupno 497 učenika i studenata, i to kako slijedi:

  • 11 učenika i studenata s invaliditetom koji su to pravo ostvarili prošle godine
  • 179 učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji koji su to pravo ostvarili prethodnih godina
  • 34 nadarenih sportaša koji su pravo ostvarili prethodnih godina
  • 60 uspješnih učenika
  • 213 studenata osobitog uspjeha

Zaključno govoreći, trenutno Grad Split s 6.670.000,00 kuna stipendira ukupno 877 učenika i studenata, a ta brojka će i rasti obzirom da je drugi javni poziv ERASMUS+ raspisuje u jesen, pa se u konačnici očekuju slične brojke kao i prošlih godina kada je Split bio prvak u stipendiranju koji je novčane potpore osigurao za više od 900 stipendista.