Članak

NEWS
12. prosinca 2021.

Slavljeničkim koncertom obilježena 110. godišnjica limene glazbe u Žrnovnici

U prekrasnoj atmosferi i ambijentu atrija OŠ „Žrnovnica“ održan je veliki slavljenički koncert Hrvatskog glazbenog društva „Stjepan Radić“. Na taj način obilježeno je 110 godina od osnutka limene glazbe u Žrnovnici, a kao gosti koncertu su se pridružili klapa Iskon, Gradska glazba Makarska te Big band Makarska / Next generation.

Nakon izvrsnih nastupa gostiju s kojima domaći glazbari inače imaju prijateljske odnose, na scenu je stupila i slavljenička Glazba koja je svoje Žrnovčane i druge posjetitelje, što direktno, što putem live stream-a, oduševila odličnim izvedbama austrougarskih marševa, splitskih evergreena i božićnih skladbi. Takvoj ugodnoj i domaćoj atmosferi definitivno je svojom duhovitošću pridonio i sjajni voditelj programa, također Žrnovčanin Ivica Bebić.

Velikom jubileju nazočio je i gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je prepoznao limenu glazbu u Žrnovnici kao vrijednu kulturnu baštinu te se zahvalio upravi i glazbarima na održavanju jedne tako vrijedne tradicije. Veliki značaj ove limene glazbe istaknuo je u ime Splitsko-dalmatinske županije pročelnik resornog upravnog odjela Tomislav Đonlić. On je istaknuo da mu je kao mještaninu Žrnovnice vrlo dobro poznato kakvu vrijednost ova limena glazba predstavlja te kako je potrebno učiniti sve što je moguće da se jedna takva tradicija očuva.

Predsjednica Hrvatskog glazbenog društva „Stjepan Radić“ Matija Šitum u svom govoru posebno je istaknula da je ponosna što je obnovljena besplatna škola glazbe za svu zainteresiranu djecu, a koju trenutno pohađa više od 20 djece - polaznika. Velika važnost daje se i poticanju žena na uključivanje u rad Glazbe, što je rezultiralo i prvim ženama u orkestru nakon dugo vremena. Također, uručila je zahvalnice za ostvarenu suradnju, podršku i doprinos u očuvanju limene glazbe u Žrnovnici kao izuzetno vrijedne kulturne baštine, a koje su, među ostalima, uručene Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Mjesnom odboru Žrnovnica, TZ grada Splita, Ekumenskoj inicijativi žena, HGU Podružnica Split...

Gradonačelnik Ivica Puljak slavljenicima je uručio staklenu statuu u ime Grada Splita, a poklon su dobili i od gostiju koncerta, njima prijateljske Gradske glazbe Makarska. Također, makarski skladatelj Aleksandar Srzić, koji je ujedno član makarske gradske glazbe, povodom njihova jubileja poklonio im je 8 kompletnih partitura svojih skladbi.

Sponzori proslave su Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica grada Splita, HGU Podružnica Split, Foto Olga, Xtreme Software Solutions d.o.o., Treso d.o.o., Mihanović Company d.o.o., MM Tours d.o.o. i FOOD 4 HEALTH j.d.o.o. Medijski pokrovitelj događaja je Dalmacija Danas.