Članak

NEWS
11. kolovoza 2022.

Sjednica Gradskog vijeća: Usvojen novi ustroj Gradske uprave

Novi saziv splitskog Gradskog vijeća održava danas svoju drugu sjednicu, uz reducirani dnevni red. Kako je uoči sjednice medijima pojasnio gradonačelnik Ivica Puljak, s obzirom da nisu formirana radna tijela Gradskog vijeća sa dnevnog reda „otpalo“ je 17 točaka.

„Nadam se da će sjednice novog Gradskog vijeća prolaziti u puno konstruktivnijem duhu i tonu negoli u ranijem periodu te da ćemo svi zajedno donositi dobre odluke za naš grad“ - poručio je, među ostalim, gradonačelnik Puljak. Nakon usvajanja dnevnog reda i odrađenog bloka vijećničkih pitanja, vijećnici su izglasali više važnih odluka među kojima i odluka o novom ustroju Gradske uprave gdje će administracija biti ustrojena u osam Upravnih odjela, umjesto dosadašnjih 12. Ciljevi reorganizacije, prema riječima gradonačelnika, jesu; poboljšanje koordinacije gradskih službi, veća motivacija zaposlenih, brže donošenje odluka te, ono najvažnije, zadovoljstvo samih korisnika, građana Splita. U gradskom parlamentu svojen je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju javne ustanove "Zavod za prostorno uređenje Grada Splita".

Usvojen je i Prijedlog pravilnika o dodjeli sredstava za provođenje sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području stare gradske jezgre. Cilj ovog pravilnika je zadržavanje građana u centru grada. U ovoj, prvoj godini, rezervirano je milijun kuna za obnovu krovova i pročelja. Grad će obnovu sufinancirati pedesetpostotnim učešćem, s tim da vlasnici ne smiju u idućih pet godina mijenjati namjenu svojih objekata.

Među izglasanim odlukama je i ona o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za ulaganje u KK „Split“ te prodaja dionica kluba. Tim korakom vijećnici su ovlastili zamjenika Kuzmanića da provede postupak međunarodnog javnog natječaja, poduzme sve aktivnosti u procesu odabira strateškog partnera i predloži Vijeću najpovoljnijeg ponuditelja. Nakon ovog postupka Grad Split bi zadržao kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu.

U drugom dijelu sjednice, među ostalim točkama, vijećnici su usvojili Prijedlog rješenja o odobrenju postavljanja spomen ploče Torcide u spomen na događaj održavanja prvog skupa navijača kao i Prijedlog rješenja o odobrenju postavljanja spomen ploče KUD-a Jedinstvo u spomen na generacije društva.

Na samom kraju sjednice našao se Prijedlog zaključka o usvajanju izvješća o ostvarenju programskog i financijskog poslovanja Hrvatskog narodnog kazališta Split za 2021. godinu. Nakon obrazloženja intendanta Srećka Šestana i predsjednice Kazališnog vijeća Magdalene Nigoević, uslijedila je iscrpna rasprava vijećnika i glasovanje. Obzirom da je 17 vijećnika bilo protiv, izvješće u konačnici nije usvojeno.