Članak

NEWS
28. listopada 2020.

Sjećanje na povijesnu prekretnicu: 138 godina od pobjede narodnjaka u Splitu

Povodom 138. obljetnice od povijesne izborne pobjede Narodne stranke i ustoličenja prve hrvatske Općinske uprave, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara položio je lovorov vijenac na spomen-ploči na pročelju nekadašnje kuće Pavlović, danas Glazbene škole „Josipa Hatzea“.   Na tom mjestu davnog 28. listopada  1882.  godine, voljom građana, po prvi put u povijesti izabrana je hrvatska uprava u Splitu, a pod vodstvom Gaje Bulata, Dujma Rendića – Miočevića i ostalih čuvenih narodnjačkih prvaka.

Govoreći okupljenima o pohrvaćenju splitske Općine i značaju splitskih izbora za ostvarenje ideje hrvatskog nacionalnog preporoda, gradonačelnik Krstulović Opara naglasio je i dužnost komemoriranja jednog od najznačajnijih datuma iz novije splitske povijesti.

-Zadaća je naša prisjećati se dana kada je izabrana hrvatska uprava grada na čelu sa velikanima Gajom Bulatom i Dujmom Rendićem-Miočevićem, prvim gradonačelnikom prve hrvatske Općinske uprave. Tada je pokazano jedinstvo grada, ali je osiguran i kontinuitet u vođenju grada. Vjerujem  da se iz tog primjera može naučiti puno toga o  izgradnji Splita na temeljima jedinstva i zajedništva. Tako grad gradimo danas, te duboko vjerujem da su nam naši preci dali jasan putokaz i za budućnost– kazao je Krstulović Opara.