Članak

NEWS
17. ožujka 2020.

Sastanak s gradskim vijećnicima na temu koronavirusa i negativnih učinaka

Predsjednike klubova i predstavnike stranaka u Gradskom vijeću Grada Splita na današnjem sastanku gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegovi zamjenici Nino Vela i Jelena Hrgović Tomaš, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, gradonačelnikovi savjetnici i gradski pročelnici upoznali su s poduzetim mjerama te planom da se na Gradsko vijeće uputi set mjera za ublažavanje negativnog efekta epidemije na gospodarstvo grada Splita.

Gradska uprava vodit će se načelom da sve što se neće moći koristiti u trenutku kada i ako na snagu stupi zabrana rada od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite, ili nije moguće koristiti radi trenutne situacije, neće biti naplaćeno (poput poslovnih prostora, javnih površina, kao i usluga poput plaćanja cjelodnevnog boravka školske djece ili vrtića, … ). Razmatraju se i mjere oslobađanja od plaćanja komunalne naknade, spomeničke rente i sličnih davanja za sve one kojima je posao ugrožen trenutnom situacijom. Sve mjere koje će se poduzeti ili predložiti Gradskom vijeću uskladit će se s mjerama Vlade i Sabora Republike Hrvatske, a u svrhu očuvanja radnih mjesta u gospodarstvu u cjelini.

Svi građani koji su voljni pomoći u dostavi hrane i potrepština potrebitim starijim osobama još se jednom pozivaju da se jave gradskoj organizaciji Crvenog križa na broj telefona 021 489 464. Djelatnici Crvenog križa napravit će bazu volontera te ih uputiti o načinu obavljanja pojedinih usluga, a humanitarno djelovanje u krizi najbolje će biti obavljeno ako funkcionira kroz uhodani sustav.

Sastanku je nazočila i ravnateljica splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prim. Željka Karin koja je izvijestila vijećnike kako je zasad stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrlo dobro, još jednom apelirala da se kao izvor informacija uzimaju samo podaci Nastavnog zavoda, u svrhu komunikacije s građanima otvoren je i poseban mail covid@nzjz-split.hr te pet telefonskih linija. Ravnateljica Karin je rekla i kako će za koji dan i u Splitu biti moguće testirati građane na koronavirus na dva mjesta.

Gradski vijećnici na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Igorom Stanišićem i gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim službama još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite i ponašaju se odgovorno kako bi sačuvali i svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih.