Članak

NEWS
21. veljače 2020.

Sajam arheologije i kulturnog turizma u Firenzi – Suradnja u zajedničkim područjima Splita i Firenze

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u gradskoj upravi Firenze susreo se s kolegom gradonačelnikom Dariom Nardellom. Tijekom sastanka, Krstulović Opara i Nardella razgovarali su o infrastrukturnim problemima uzrokovanih povećanim priljevom posjetitelja koji se sve više očituju i u Splitu i u Firenzi. Gradonačelnik Firenze govorio je i o fenomenu sve višeg iznajmljivanja apartmana u centru Firenze kroz online platforma, kao što su airbnb.com i booking.com, što uzrokuje iseljavanje lokalnog stanovništva iz centra grada i povećane cijene nekretnina, a slična situacija je i u Splitu.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o projektima pametnih gradova i važnosti istih za održivi razvoj  te su razmijenjena iskustva u provedbi EU projekata povezanih s konceptom pametnih gradova.

Gradonačelnik Firenze Dario Nardell pozvao je Grad Splita i gradonačelnika Krstulovića Oparu da se pridruži organizaciji Eurocities koja okuplja gradove veće od 250 tisuća stanovnika. Zadaća Eurocities-a je lobiranje u Europskoj uniji za značajnije gradove po pitanju urbanih politika te jačanje položaja glavnih i ostalih značajnih gradova Europe, što je splitski gradonačelnik prihvatio. Iako je Split manji po broju stanovnika, Nardella je svjestan njegovog značaja, jer Split kao grad s približno tri milijuna noćenja i oko 950 tisuća dolazaka u 2019. godini može na temelju svojih iskustava značajno doprinijeti ovoj organizaciji.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara na sajmu arheologije i kulturnog turizma TurismA, nakon uvodne riječi Miljenka Domijana, predsjednika Nacionalnog vijeća za kulturna dobra te u nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Italiji Jasena Mesića, govorio je o „1700 godina Splita, od Dioklecijanove palače do grada“. Splitska i solinska turistička zajednica skupa se predstavljaju na ovom sajmu, uz podršku gradske uprave Solina i dogradonačelnika Ivice Rakušića.