Članak

NEWS
24. lipnja 2021.

Rumunjski veleposlanik Constatin Mihail Grigorie u nastupnom posjetu kod gradonačelnika Ivice Puljka

Uoči hrvatsko-rumunjskog bilateralnog susreta „Lifestyle Check in“ koji se danas održava u hotelu Le Meridien Lav rumunjski veleposlanik NJ.E. Constatin Mihail Grigorie bio je jutros u nastupnom posjetu kod gradonačelnika Ivice Puljka.  Uz veleposlanika prijemu su nazočili počasni konzul Rumunjske u Splitu Stjepan Roglić, gospodarska savjetnica pri Veleposlanstvu Rumunjske,  Valentina Cobzăreanu i asistentica počasnog konzula Rumunjske u Splitu Alina Daneț.

-Drago mi je što ste prvi veleposlanik kojega sam primio, a puno je mogućnosti za suradnju hrvatskih i rumunjskih gradova- kazao je gradonačelnik Puljak, a u gospodarstvu Splita, kako je rekao,  primarno je povezivanje u sektoru turizma i moderne industrije.

Veleposlanik Constatin Mihail Grigorie je čestitao gradonačelniku Puljku na izbornoj pobjedi te mu iznio  podatke o rumunjskoj-hrvatskoj robnoj razmjeni koja je u porastu. Istaknuo je da je potpisan Memorandum o suradnji između HGK i rumunjske gospodarske komore, a mnogi događaji, kako je kazao,  koji su odgođeni radi epidemije, se sada odvijaju.

Gradonačelnik je rekao da s rumunjskim gradovima možemo raditi na unapređenju ekonomskih, kulturnih, turističkih i drugih veza, kao i na pronalasku grada prijatelja kojega Split u toj državi još uvijek nema. Rumunjska je, kako je rekao, dobar primjer razvoja IT industrije i Hrvatska bi mogla učiti na primjerima dobre prakse. Dobar primjer je i poslovanje Grupe Orbico koja, prema riječima rumunjskog počasnog konzula Stjepana Rogljića, ima 1500 svojih zaposlenika u toj europskoj državi.