Članak

NEWS
14. veljače 2020.

Splitski maraton trčat će i čelnici Splita, Solina, Klisa i Podstrane

Najmasovnija splitska sportska manifestacija, SPLIT MARATON, puni 20 godina i očekuje rekordan broj od 4 tisuće sudionika iz više od 40 zemalja svijeta. Među trkačima ove godine su i čelnici Splita, Solina, Klisa i Podstrane, redom Andro Krstulović Opara, Dalibor Ninčević, Jakov Vetma i Mladen Bartulović. Kolegijalno su se podijelili i otrčat će štafetni maraton, kao sudionici prvog maratona u Europi u ovoj godini uopće.

- Maratonska sezona počinje u Splitu i na to smo iznimno ponosni. Čestitam organizatoru Maraton klubu Marjan koji svake godine ovu izvrsnu manifestaciju podiže na viši nivo. Odbrojavamo još malo, bit će to pravo slavlje sporta i fešta za sportaše, ali i građane koji će opet izaći na ulice i zapljeskati ustrajnosti, izdržljivosti i hrabrosti. Te vrline krase trkače, ali i organizatore ove jedinstvene trke koja je izrasla na entuzijazmu i tvrdoglavosti organizatora koji je spojio dva cilja: želju da promiče trčanje i svoj grad kao trkačku i turističku idealnu metropolu. Od trke kroz naš Marjan danas imamo svjetsku maratonsku trku, jedinstvenu po konfiguraciji staze i atmosferi prijateljstva i dobre energije. Gdje još u svijetu možete u jednoj trci proći kroz UNESCOV-u Dioklecijanovu palaču pa do „male Venecije“ u Vranjicu, sjevernom obalom kroz Loru pa do Poljudske ljepotice, kroz naš Marjan do južne obale i našega Žnjana preko Bačvica, Gradske luke i Rive?! Zahvaljujući organizatoru i brojnim volonterima i zaljubljenicima u trčanje kao način života, danas imamo Splitski maraton kao sportski brend koji na najbolji način promiče naš grad u svijetu ali, ne manje važno, motivira sve više naših sugrađana da se rekreativno bave sportom koji ne iziskuje gotovo ništa osim mrvu volje i želje. Zato dajmo svi podršku kao trkači, navijači, izađimo na ulice, dovedimo dicu, družimo se i slavimo sport idućeg vikenda u Splitu – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljeno ovogodišnje izdanje SPLIT MARATON-a.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i načelnik Klisa Jakov Vetma također su iskazali podršku ovogodišnjem maratonu i veliko zadovoljstvo što zajedno sa svim ostalim trkačima mogu poslati lijepu poruku cijeloj Hrvatskoj i potaknuti što veći broj ljudi na bavljenje sportom.

Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora sa zadovoljstvom je ustvrdio kako je sve spremno za početak 20. Split maratona, na kojem se prvi put u ovoj formi održava i maratonska utrka na 42,195 km: - Maraton pripremamo zadnje 3 godine, to je vrlo kompleksan posao i zahtijeva angažman 365 dana u godini, na čemu javno zahvaljujem svom timu koji već petu godinu mukotrpno volonterski radi na projektu koji svima u gradu može biti na ponos - istaknuo je Sindik ilustrirajući porast brojkama: od 2015. do 2020. godine manifestacija je narasla s početnih 382 trkača na današnjih 4000. Sindik se posebno osvrnuo na samu trasu maratona, objasnivši da je po prvi put njom obuhvaćena i istočna obala Splita, od kultnih Bačvica sve do Žnjana i Duilova, a uz završni kilometar oko Dioklecijanove palače: - Kao osoba koja je prošla najveće svjetske maratone, od Bostona, New Yorka, Tokya, Londona, Berlina… mogu sa sigurnošću tvrditi da je naša maratonska staza jedna od najljepših u svijetu.

Split maraton obiluje i popratnim događanjima namijenjenima ne samo sudionicima manifestacije, nego i svim građanima Splita i prijateljima sporta, istaknula je Sandra Russo Zelenović, zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora, osvrnuvši se posebno na ST Sport EXPO: - Naš sajam sporta u velikoj dvorani na Gripama zamišljen je kao mjesto okupljanja, druženja trkača i svih građana, mjesto na kojem se po sajamskim cijenama može nabaviti sportska oprema, sudjelovati u radionicama o zdravoj ishrani ili liječenju sportskih povreda, pogledati projekciju filma… Veseli nas da smo sajamski prostor veličine 1000 m2 ispunili izlagačima do posljednjeg mjesta, a pripremili smo i bogat besplatni program: u petak radionice o zdravoj prehrani, liječenje sportskih povreda Emett tehnikom te vrlo zanimljivi Turnir u obaranju ruku u organizaciji Kluba obarača ruku iz Splita s vrijednim nagradama za prvoplasirane natjecatelje, a uvečer  projekcije dokumentarnih filmova o trčanju i maratonu. Subotu ujutro rezervirali smo za nastupe plesne škole Noa, a u subotu očekujemo i dolazak popularnog Rica, koji će se fotografirati s djecom na Hajdukovom štandu. U subotu uvečer sajam zatvaramo koncertom grupe Cortez, što je poklon organizatora svim posjetiteljima i sudionicima. Oba dana posjetitelji će moći isprobati zipline ili se penjati po umjetnoj stijeni, a sav prihod od ulaznica na zipline dio je humanitarne akcije "Dina za Perle".

Na današnjoj konferenciji je posebno istaknut volonterski karakter Split maratona, u čijoj pripremi kroz godinu sudjeluje 25 članova Organizacijskog odbora, a uoči i tijekom utrka angažirano je čak petstotinjak volontera.