Članak

NEWS
OldId: 10327
6. studenog 2018.

Projektom „Zaželi“ zaposlit će se 187 žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Projektom „Zaželi“ zaposlit će se 187 žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitu je danas svečano uručeno 9 ugovora za projekte za koje jezavršen postupak odabira u ukupnoj vrijednosti 32.121.728,99 kn,au okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Zaželi – program zapošljavanja žena“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

2018_11_06_Zaželi A.jpg U okviru tih projekata zaposlit će se187 nezaposlenihžena na aktivnostima pružanja podrške i potpore za 775 starijih osoba i/ili osoba u nepovoljnom položaju u njihovu domu. Korisnicima, predstavnicima lokalnih samouprava i udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije, ugovore su uručili Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 
Zamjenica splitskog gradonačelnika, Jelena Hrgović Tomaš, u ime grada domaćina, čestitala je svim korisnicima, izrazila dobrodošlicu u Split i prenijela dobra iskustva u realizaciji projekta na području Splita: - Ovim se projektom istovremeno otvaraju vrata zapošljavanja žena i pružanja pomoći onima kojima je pomoć uistinu potrebna. Sretni smo što je projekt dobro prihvaćen i nadamo se da će se još više proširiti. Kazala je zamjenica Hrgović Tomaš, zahvalivši se Ministarstvu na vrijednoj inicijativi.  
Župan Boban nije krio zadovoljstvo postignutim učinkom Poziva koji je ove godine napokon izvrsno saživio i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja se sada treća po povlačenju sredstava, te je obećao dodatni angažman na motivaciji potencijalnih korisnika. Naglasio je značaj projekta, posebno za ruralne krajeve Županije.
2018_11_06_Zaželi B.jpgMinistar Pavić, između ostalog, podsjetio je da je prvi projekt potpisan upravo s Gradom Splitom te da je u tijeku provedba mnogih zaključaka donesenih sa sjednici Vlade koja je održana u Splitu. Time Vlada, naglasio je, pokazuje interes i otvorenost prema svim djelovima Hrvatske. Pohvalio je angažman župana Bobana i uspjeh projekta u našoj najvećoj županiji.  
Izniman interes za Poziv pokazao je da su jedinice lokalne i područne samouprave te neprofitne organizacije prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz EU fondova može potaknuti i ubrzati razvoj pojedinih lokalnih sredina.
Inače, programom „Zaželi“ predviđeno je financiranje zapošljavanja sedam i pol tisuća žena koje će pružati potporu i podršku  30 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju. Istovremeno, ženama se osigurava i dodatno obrazovanje i to za zanimanja koja su deficitarna u njihovoj lokalnoj zajednici, koje će im, po završetku rada na projektu, omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.   Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 834.217.030,05 HRK (pri čemu bespovratna sredstva iznose 833.768.996,98 HRK, a preostalo predstavlja vlastito učešće prijavitelja).