Članak

NEWS
16. travnja 2021.

Pročistač pitke vode na Jadru: Dobivena lokacijska dozvola, zamućenja će uskoro postati prošlost

- Jedna od prvih odluka koju sam donio na početku svog mandata bila je pokretanje procedure za izgradnju pročistača pitke vode na izvorištu Jadra. Dio je to moje vizije Splita, grada s čistim more, čistim zrakom i čistom vodom. Čisto more osigurali smo uklanjanjem nelegalnih ugostiteljskih objekata na Žnjanu, samim tim i ilegalnih izlijeva fekalnih voda u more. Do čistog i kvalitetnog zraka za sve stanovnike Splita došli smo sanacijom odlagališta otpada na Karepovcu. I konačno, veseli me vijest o izdavanju lokacijske dozvole za pročistač na Jadru, projektu na kojem ustrajno radimo posljednje tri godine, jer je lokacijska posljednji korak do izgradnje ovog iznimno važnog objekta za sve naše građane – zadovoljno kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je s novom upravom Vodovoda i kanalizacije, direktorom Tomislavom Šutom, na ovom projektu radio protekle tri godine.

- Naglašavao sam nekoliko puta, realizacija projekta kao što je pročistač nije jednostavna, sam projekt vrijedan je 133 milijuna kuna, a kad se izgradi, bit će to jedan od najvrjednijih infrastrukturnih projekata u Splitu u posljednjih desetak godina. Imamo primjer Dubrovnika gdje je od ideje do realizacije proteklo gotovo 8 do 9 godina. Da je bilo volje i vizije mojih prethodnika i mi smo ga dosad mogli imati, no što je tu je, građane Splita molim za još malo strpljenja i razumijevanja, radovi kreću u ovoj godini, a završetak se očekuje u 2023. – zaključuje gradonačelnik Krstulović Opara.

 

Naime, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, nakon provedene zakonom propisane procedure, izdalo je Vodovodu i kanalizaciji Split lokacijsku dozvolu za gradnju pročistača - uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju na izvorištu rijeke Jadro kod Solina. Gradnju pročistača, strateškog infrastrukturnog projekta Vodovoda i kanalizacije Split ukupne investicijske vrijednosti 133.570.000,00 kuna, sufinancirat će Hrvatske vode u iznosu od 93.499.000 kuna ili 70%, a ostatak VIK putem kredita EBRD-a u iznosu od 40.071.000 kuna.

Ishođenju lokacijske dozvole za projekt kojim će se zadovoljiti standardi propisani direktivama Europske unije o dozvoljenim parametrima mutnoće vode koji sada iznose 4 NTU, a u budućnosti će iznositi svega 0,5 NTU, prethodila je opsežna i zahtjeva priprema kako bi se stvorili ključni preduvjeti da se krene u samu izgradnju pročistača pitke vode za oko 400 tisuća stanovnika 13 općina i gradova šireg splitskog područja (gradovi Split, Solin, Kaštela i Trogir, te općine Podstrana, Marina, Okrug, Seget, Klis, Muć, Dugopolje, Lećevica i Šolta).

Do danas su na izvorištu Jadra postavljena dva pilot uređaja koji su dali rezultate nužne za daljnju pripremu dokumentacije, a potom je napravljeno idejno rješenje, studija izvodljivosti sa costbenefit analizom, zahtjevan elaborat zaštite okoliša za kojeg je provedena zakonom određena procedura, odnosno ishođeno je rješenje da je zahtjev prihvatljiv za okoliš, izrađeni su geomehanički elaborat i geodetska podloga, tehno-ekonomska analiza za izgradnju sunčane elektrane na krovu pročistača zbog samoodrživosti zajedno sa svim suglasnostima HEP-a te su ishođeni i svi posebni uvjeti za dobivanje lokacijske dozvole. Namjera je bila da projekt bude tehnički i ekološki prihvatljiv za okoliš te je napravljena tehnoekonomska analiza za izgradnju solara na krovovima infrastrukturne građevine pročistača.