24. rujna 2009.

Priopćenje za javnost

u svezi problematike obavljanja energetske djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom ...

2009_09_24_Blatine.jpg... energijom u sustavu „Blatine“ u Splitu

Stručni kolegij Gradonačelnika Grada Splita razmatrao je dana 23. rujna 2009. godine problematiku obavljanja energetske djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom u sustavu „Blatine“ u Splitu, povodom zahtjeva Udruge korisnika toplane „Blatine“ za raskidom Ugovora o pružanju usluga toplinske energije te donio sljedeće

ZAKLJUČKE

1. Grad Split poduzeo je više radnji i održao niz sastanaka radi razrješenja nastale problematike i mogućeg usklađivanja suprotstavljenih stavova između davatelja i korisnika usluga toplinske energije u svezi cijene i kvalitete usluge, a koje nije postignuto u istom razdoblju;
  2. Pojedinačni ugovori o opskrbi toplinskom energijom u neposrednoj su vezi sa Ugovorom o koncesiji koji su sklopili Grad Split i trgovačko društvo „HVIDRA“ d.o.o. Split dana 23. studenog 2005. godine, a za razdoblje od 10 godina;
  3. Raskid Ugovora o koncesiji od strane Grada Splita pretpostavlja bitnu povredu Ugovora o koncesiji, a to su: neopravdani prekid djelatnosti, gubitak licence za rad, gruba povreda općih uvjeta isporuke toplinske energije te neplaćanje koncesijske naknade, a što u konkretnom slučaju nije ostvareno te bi raskid Ugovora iz drugih razloga bio jednostran sa svim posljedičnim radnjama i obeštećenjima;
  4. Za donošenje odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji, uz sve posljedične radnje i štete, potrebno je prikupljanje potpisa stanara – korisnika o bezuvjetnom raskidu Ugovora i to pojedinačno, uz dopunsku izjavu da pristaju na moguće posljedice izostanka ili zakašnjele sezone grijanja za 2009./2010. godinu, obzirom na eventualno potrebno vrijeme za provedbu postupka odabira novog koncesionara odnosno davatelja usluga te preuzimanja postrojenja sustava, a koji postupak zahtjeva određeno duže razdoblje. Ukoliko Udruga korisnika inzistira na prekidu Ugovora s konecsionarom to može ići na prikupljanje potpisa korisnika na gore opisani način. Ovaj Zaključak proizašao je iz primljenih obavijesti više stanara-korisnika koji naknadno upozoravaju da je prikupljanje potpisa provođeno bez nužnog prethodnog upozorenja o mogućnosti prestanka grijanja za određeno razdoblje;
  5. Cijenu opskrbe toplinske energije u smislu pozitivnih propisa – Tarifni sustav – određuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog HERA;
  6. Do moguće provedbe odabira novog koncesionara, sadašnji koncesionar u obvezi je redovitog obavljanja povjerene djelatnosti, a građani kao korisnici usluga, u obvezi redovitog plaćanja utvređene cijene grijanja.

O ispunjavanju gornjeg uvjeta kao i daljnjeg postupanja Grada Splita u svezi iste problematike, građani, a posebno korisnici usluga toplinske energije, pravodobno će biti upoznati.

ZAMJENIK GRADONAČELNIKA
Jure Šundov