Članak

NEWS
15. siječnja 2020.

Prijemom u Splitsko-dalmatinskoj županiji obilježen Dan međunarodnog priznanja RH

Prigodom obilježavanja 28. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara su upriličili svečani prijem za 24 počasna konzula i konzulice te predsjednike i predstavnike zajednica nacionalnih manjina iz grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.Zajedno s gradonačelnikom i županom, domaćini ovoga prijema bili su predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar s potpredsjednicima Vedranom Lendićem i Živkom Nenadićem, predsjednicom skupštinskog Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju, Lucijom Puljak, predsjednikom Gradskog vijeća Igorom Stanišićem i pročelnikom županijskom upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, Damirom Gabrićem.

Župan Boban je u svom pozdravu i novogodišnjoj čestitci istaknuo važnost ovoga Dana za nas Hrvate i sve građane RH, te je podsjetio na kratku kronologiju međunarodnog priznanja RH:- Splitsko dalmatinska županija u suradnji sa gradom Splitom danas je tradicionalno povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske organizirala prijem za konzule odnosno počasne konzule i konzulice i predstavnike nacionalnih manjina sa područja grada Splita i Splitsko dalmatinske županije. Dvadeset i osam godina je prošlo od međunarodnog priznanja Hrvatske i  često se postavlja pitanje gdje je Hrvatska danas. Danas Hrvatska predsjeda Europskom unijom i to u trenutku kada su jako odgovorne teme pred čitavom Europom. Teme poput Brexita, izrade operativnog programa financiranja u periodu od 2020 – 2027. Ovakva Hrvatska koja je u ovih dvadeset i osam godina prošla svoj put sazrela je u svakom svom segmentu, sazreli smo i kao narod i kao zajednica i kao takvi danas predsjedamo Europskom unijom. Veliki doprinos tome dali su i ovi ljudi danas ovdje nazočni koje smo gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i ja imali čast primiti. Doprinijeli su kontaktima sa državama koje oni predstavljaju, kao i u aktivnostima u diplomatskom te gospodarskom dijelu. Nacionalne manjine izuzetno su puno doprinijele u stabilnosti i funkcioniranju grada Splita i Splitsko dalmatinske županije. Ideju o novom susretu kojega je doajen konzularnog zbora gosp. Aničić predložio, prihvatili smo i po dobivanju tema već u ovom vremenu dok Hrvatska predsjeda Europskom unijom, održat ćemo radni sastanak kako bismo bili što spremniji za daljnji nastavak što kvalitetnije suradnje - kazao je župan Boban.

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara je naglasio kako je ovaj susret jako lijepa tradicija koju treba održati, te je dodao: - Naša sjećanja su se danas kratko osvrnula na događanja od prije dvadeset i osam godina, a naše misli otišle su prema svim hrvatskim braniteljima koji su bili na prvim crtama obrane Republike Hrvatske. Bez njihovog doprinosa i žrtve mi danas ne bismo bili slobodna država. Vrijeme prolazi i mlađe generacije neće se toga sjetiti, ali će uživati slobodu koju nam jamči naše sudjelovanje u Europskoj uniji. Dovoljno se sjetiti gdje smo bili prije dvadeset i osam godina, a gdje smo danas.

Svoje čestitke i kratki pozdrav okupljenima su uputili i predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar i predsjednik Gradskog vijeća Grad Splita Igor Stanišić. Doajen konzularnog zbora, Slobodan Aničić i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina SDŽ, Kadro Kulašin su zahvalili županu i gradonačelniku na današnjem prijemu prisjećajući se gdje su se sami našli na dan međunarodnog priznanja.