Članak

NEWS
16. studenog 2021.

Prijedlog proračuna: realizacija velikih projekata, poboljšanje obrazovne infrastrukture, novi smjer zelene politike razvoja grada

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ivica Puljak upoznao je javnost s glavnim odrednicama prijedloga proračuna Grada Splita za 2022. godinu sa projekcijama za 2023./24. Potvrdio je da je prijedlog proračuna, koji iznosi 1 milijardu i 675 milijuna kuna, u zakonskom roku upućen gradskim vijećnicima koji će ga razmatrati i o njemu odlučivati na sjednici Gradskog vijeća u prosincu. – Ovaj proračun istovremeno je štedljiv i razvojan. Štedljiv jer smo naslijedili minus od oko 130 milijuna kuna koji ćemo sanirati u godinama koje dolaze, a razvojan jer ćemo nastaviti sve velike projekte koje smo zatekli a važni su za ovaj grad i istovremeno započeti s novim projektima, kazao je gradonačelnik Puljak istaknuvši kako je poseban naglasak na projektima kojima se namjerava poboljšati obrazovna infrastruktura i pokazati smjer zelene politike održivog razvoja grada. – Cijeli proračun usmjeren je na podizanje kvalitete života, ravnomjerno ulaganje u sve dijelove grada i sve kategorije građana. Zato vjerujemo da ćemo za ovakav prijedlog proračuna dobiti podršku gradskih vijećnika koji predstavljaju naše građane u Gradskom vijeću, poručio je gradonačelnik.

Govoreći o usmjeravanju planiranih sredstava u proračunu kroz konkretne projekte, gradonačelnik Puljak je potvrdio nastavak provedbe velikih projekata kao što su projekt Tehnološkog Parka na Dračevcu, projekt Karepovca, Žnjana i ITS sustava. Od novih projekata u idućoj je godini najavio  izgradnju dvaju vrtića na Pujankama i Kili, obnovu i dogradnju škola na Mejama i Lučcu te  izgradnju dvorana u Stobreču, Srinjinama, na Pujankama i Mertojaku.

Potvrdio je također kako je u planu priprema Doma mladih za potpunu rekonstrukciju i dovršenje, izgradnja zgrade za branitelje kroz naredne dvije godine, rekonstrukcija Pazara, odnosno Hrvojeve ulice,  izgradnja četiri nove garaže putem gradske tvrtke Split parking. Osim toga, počet će se s izradom novog GUP-a, dok je milijun kuna rezervirano  za ozelenjivanje gradskih površina, a nastavit će se i s financiranjem nabavke novih autobusa i sustava 'ticketinga' gradskoj tvrtki Promet.

Proračunom su planirana i sredstva za izgradnju pristupne ceste i proširenje mosta preko Žrnovnice,  kao pretpostavka za početak buduće  gradnje POS-ovog naselja Korešnica.  Rezervirana su sredstva za moguću izmjenu dokumentacije za sanaciju stadiona Poljud, kako bi Grad zajedno s državom i HNS-om iznašao financijsko rješenje za njegovu potpunu rekonstrukciju.  Milijun kuna rezervirano je i za fond za obnovu kuća i nekretnina unutar Stare gradske jezgre, a planirana su i sredstva za kompetitivne projekte u kotarevima. Grad Split u narednom će razdoblju nastaviti i s provedbom svih socijalnih projekata i mjera, potvrdio je gradonačelnik Puljak dodavši kako je rješavanje financijskih odnosa s tvrtkom koja održava gradske prometnice intenziviralo njihovo saniranje i održavanje te da se ista dinamika namjerava održavati i u budućnosti.

-Mi ćemo javnim financijama i dalje upravljati odgovorno i transparentno i ovim smo prijedlogom  proračuna pokazali novi smjer upravljanja gradom za koji smo dobili podršku građana i koji nas u tom smjeru podržavaju. Takvim smjerom nastavljamo dalje upravljati gradom, zaključio je gradonačelnik Puljak.