Članak

NEWS
20. kolovoza 2021.

Pressica gradonačelnika: „Veseli interes i stručnost Splićanki i Splićana za upravljanje i nadzor gradski tvrtki i ustanova“

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak, zajedno sa zamjenicima Antonijem Kuzmanićem i Bojanom Ivoševićem, održao je konferenciju za medije povodom službeno objavljene liste kandidata koji su se javili na javni poziv za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u trgovačkim društvima i javnim ustanovama grada Splita.  Kako je medije izvijestio gradonačelnik Puljak, prijavilo se 565 kandidata, građana Splita.

-Veseli interes građana da sudjeluju u upravljanju i vođenju gradskih tvrtki i ovom prigodom i im se zahvaljujem na prijavama. Raduje nas vrlo veliki broj stručnih osoba koje su se prijavile. Sada slijedi ozbiljna selekcija kandidata te razgovori s njima. Zajedno s partnerima u Gradskom vijeću izabrat ćemo najbolje među kandidatima. Odabir će biti isključivo temeljem osobnih kompetencija  i stručne kvalifikacije, poštujući pri tome sve zakonske smjernice koje propisuju procedure imenovanja članove nadzornih odbora i upravnih vijeća. Riječ je o posve novom poglavlju u načinu upravljanja gradskim tvrtkama. Ovo je prvi puta  u Hrvatskoj da se temeljem javnog poziva biraju kandidati za vođenje gradskim ustanova  i tvrtki.  Pozivamo ostale gradove u Hrvatskoj da se povedu splitskim primjerom – poručio je gradonačelnik Puljak sa današnje press konferencije dodavši kako će po okončanju postupka biti javno objavljena i lista budućih članova nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova.

-Apsolutno nastupamo s pozicija transparentnosti procesa i odgovornosti prema našim građanima. U tom smislu, službeno ćemo objaviti i životopise budućih nadzornika i upravitelja – naglasio je prvi čovjek grada Splita. Odgovarajući na upite novinara,  gradonačelnik je rekao kako je obišao gotovo sve gradske tvrtke, te se upoznao s njihovim poslovanjem.

-Kada se imenuju novi nadzorni odbori, slijedi analiza rada gradskih tvrtki i njihovih uprava. Ako bude trebalo imenovati nove uprave, to će se napraviti isključivo prema stručnosti, a ne, kao što je često bilo do sada, prema stranačkim ili nekim drugim pripadnostima. Djelovanje svih gradskih tvrtki mora biti temeljem transparentnosti i odgovornosti prema građanima i  javnom novcu, kao i implementacije nove, odgovorne politike upravljanja gradom-kazao je gradonačelnik Puljak.