Članak

NEWS
20. travnja 2021.

Preko uvale Trstenik biciklisti odsad crvenom biciklističkom stazom

Kako je i najavljeno, započelo je označavanje biciklističke rute od uvale Trstenik do Turističke palače, u dužini oko četiri kilometra. Podsjećamo kako su prethodno ishođene suglasnosti MUP-a i Hrvatskih cesta, a izrađeni prometni znakovi postavljaju se prema izvedbenom projektu. S obzirom na prostorne uvjete i dosadašnju prostorno–plansku dokumentaciju koja nije previđala izgradnju ove vrste komunalne infrastrukture, uređenje prometne signalizacije doprinijet će povećanju sigurnosti prometovanja biciklima u ovom dijelu grada.

Radove sufinancira Europska unija u sklopu strateškog projekta "Biraj biciklu!"- „URBANA MOBILNOST – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split (UAS)“, kojeg provodi Služba za međunarodne i EU projekte sredstvima osiguranim kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Osim navedene biciklističke rute, u sklopu ovog projekta Grad Split će izraditi analitičku podlogu - studiju potencijala razvoja biciklističkih prometnica za uspostavu integriranog sustava biciklističkih prometnica, čime će ostvariti jedan od preduvjeta za razvoj biciklističkih prometnica u Gradu Splitu te na području čitave Urbane aglomeracije Split.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta "Biraj biciklu!" iznosi 13.609.435,83 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose ukupno 10.893.396,68 kuna. Osim prethodno navedenih aktivnosti u sklopu ovog integriranog projekta, Grad Split i 7 partnera - gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split (Solin, Trogir, Kaštela, Podstrana, Klis, Dugopolje i Dicmo), dobit će 41 novu postaju s mješovitim kontingentom s ukupno 242 bicikla te će biti uspostavljena i biciklistička prometnica u Trogiru (na području Brig-Lokvice). Razdoblje provedbe projekta je od 6. ožujka 2020. do 6. srpnja 2022. godine.