Članak

NEWS
29. studenog 2021.

Predstavnici Grada Splita na summitu „B40 Balkan Cities Network“ u Istanbulu

Predstavnici Grada Splita, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, sudjeluju na „B40 Balkan Cities Network Summit“ pod nazivom „Bolja suradnja, bolja budućnost“, koja se od 29. do 30. studenog održava u Istanbulu.

Suradnja na preokretanju učinaka klimatskih promjena, pametni gradovi i digitalna transformacija te urbana demokracija za balkanske gradove neke su od najvažnijih tema o kojima će se raspravljati na summitu u organizaciji Grada Istanbula.

Uz domaćina, istanbulskog gradonačelnika Ekrema Imamoglua, na summitu u Turskoj sudjeluju gradonačelnici Beograda, Budimpešte, Sarajeva, Atene, Podgorice, Kotora, Splita, Laktaša, Tirane, Skoplja, Patrasa, Skadra, Pule te brojnih drugih gradova.

Na početku dvodnevnog summita, gradonačelnik Splita Ivica Puljak jutros je održao uvodni, pozdravni govor u kojem je, između ostalog, naglasio važnost suradnje, mira, razvoja i pogleda u budućnost u regiji gradova s vrlo dugom i bogatom poviješću. Nakon uvodnih obraćanja, u ranim popodnevnim satima slijedi rasprava gradonačelnika na temu: „Izgradnja zajedničke platforme među balkanskim gradovima“.

Na radnom dijelu današnje konferencije splitska delegacija, u kojoj su još uz gradonačelnika Puljka i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić te pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević, sudjelovat će na okruglom stolu koji se bavi temom: „Pametni gradovi i digitalna transformacija“.

Sutra su na programu bilateralni susreti gradonačelnika na kojima će sudjelovati gradonačelnik Puljak koji će također, zajedno sa suradnicima, dati doprinos raspravi na temu: „Ekonomska suradnja balkanskih gradova“.

Splitska delegacija za svog boravka u Istanbulu također će se upoznati s lokalnim rješenjima zbrinjavanja otpada te prometnim rješenjima i organizacijom javnog prijevoza.

Na kraju summita potpisat će se završna Deklaracija gradonačelnika kojom se definiraju temelji i ciljevi buduće suradnje.