Članak

NEWS
10. rujna 2021.

Predstavnici Grada na konferenciji u poljskom gradu prijatelju Rzeszowu

Zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević i djelatnik gradske tvrtke Split parking d.o.o. Dario Šunjić sudjelovali su u radu konferencije „Smart living – good practices“  koju je organizirao splitski grad prijatelj Rzeszów u Poljskoj, zajedno s gradskim laboratorijem „Urbani laboratorij Rzeszów“. Cilj konferencije je bio razmjena iskustava i dobrih praksi na području stvaranja urbanih prostora za društveni dijalog na području „pametnog života“. 

Pročelnica Radojka Tomašević na panelu o „Dobrim praksama na međunarodnoj sceni” predstavila je primjere dobre prakse tj. projekte koji su se provodili ili se i dalje provode i razvijaju u Gradu Splitu: pilot projekt pametne i energetski učinkovite javne rasvjete, mapiranje solarnog potencijala unutar aktivnosti nadogradnje GIS sustava grada Splita, razvoj i daljnju nadogradnju digitalne platforme za gradske usluge počevši od komunalnih usluga, uspostava Inteligentnog transportnog sustava (ITS), sustava javnih bicikli u partnerstvu sa Split parkingom d.o.o. te sustav pametnog parkiranja kao Smart parking aplikaciju koju je razvio Split parking d.o.o.

Po završetku konferencije zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić i članovi splitske delegacije održali su radne sastanke sa stručnjacima iz prometnog i EU sektora grada Rzeszówa, a sve kako bi razmijenili iskustva u provedbi projekata financiranih EU sredstvima i savjete za daljnji razvoj ITS-a.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Splita u ožujku 2018. godine donijelo je Odluku o uspostavljanju suradnje i prijateljstva između Splita i Rzeszowa te je 15. svibnja 2018. godine u Rzeszowu potpisan Sporazum o suradnji dvaju gradova. Sudjelovanje predstavnika Grada Splita na konferenciji „Smart living – good practices“ učvrstilo je prijateljske odnose dvaju gradskih uprava te otvorilo put za daljnju suradnju na brojnim projektima.