Članak

NEWS
13. studenog 2019.

Predstavljena monografija o splitskom groblju Lovrinac

- Ovo nije obična monografija o Lovrincu. Ovo je monografija  o memoriji Splita, o njegovoj baštini, običajima, o njegovoj prošlosti, ali i našem svakodnevnom životu. Memorija je izuzetno važna. Ona pokazuje da su i neki drugi prije nas ovdje živjeli, koračali i gradili naš grad. Ova knjiga na lijep, pitom način pokazuje koliko zavrjeđujemo biti baštinici ljudi pokopanih na Lovrincu - kazao je danas biranim riječima gradonačelnik Andro Krstulović Opara na predstavljanju monografije posvećene velikom jubileju, 90 godina od utemeljenja gradskog groblja na predjelu koje se nekada zvalo Tršćenica, da bi s vremenom taj toponim ponio ime Lovrinac, a po obližnjoj crkvici svetog Lovre.

Na predstavljanju knjige u gotičkoj dvorani Muzeja grada splitski je gradonačelnik podsjetio kako se obilježavanje 90 godina postojanja groblja na Lovrincu poklapa s tužnom obljetnicom rušenja groblja na Sustipanu koje se zbilo prije 60 godina.

- Našim sugrađanima, njih preko 30 tisuća koji su sahranjeni na Sustipanu, odali smo počast ove godine. Rušenje tog groblja je grozan i nečastan čin uništavanja memorije na vlastite pretke. Ova knjiga posve jasno i glasno upozorava da se takvo nešto više nikada ne smije dogoditi - naglasio je, među ostalim, Krstulović Opara čestitajući autorima knjige na izvanrednom ostvarenju.

Okupljenima se obratio i Petar Bilobrk, direktor poduzeća „Lovrinac“ koje je ujedno i izdavač monografije, podsjetivši ukratko na davnu 1928. godinu kada je groblje osnovano i na razvoj trgovačkog društva koje o groblju desetljećima skrbi.

Ugledni arhitekt Edo Šegvić izrazio je uvjerenje kako će monografija o Lovrincu pronaći svoje zasluženo mjesto među najboljim ostvarenjima splitske dokumentaristike, pokraj djela znamenitih autora poput jednog Grge Novaka, Duška Kečkemeta ili Stanka Piplovića. Na kraju predstavljanja, okupljenima se obratila i autorica monografije Herci Ganza istaknuvši, među ostalim, brojku od preko 100 tisuća osoba koje počivaju na Lovrincu.

- Zamislimo se samo koliko je to tuge, pijeteta i uspomena na jednom mjestu. Upravo su sarkofazi i grobovi pouzdani svjedoci života, tumači sudbina, svjetonazora, škrinja nezaborava, ali i spomenici savjesti - kazala je autorica.

Današnji događaj okupio je brojne građane, goste i uzvanike, među kojima predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske ratne mornarice, Policijske uprave, nekadašnje zaposlenike „Lovrinca“, kao i predstavnike udruga kulturne baštine te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.