Članak

NEWS
22. studenog 2019.

Predstavljena monografija -Jedinstvenih sto-

U opuštenoj i svečarskoj atmosferi prepune Gotičke dvorane Muzeja grada sinoć je predstavljena monografija Jedinstvenih sto koju je KUD Jedinstvo izdalo u sklopu obilježavanja stote obljetnice svog postojanja. Kao dokument proteklog stoljeća u nastavku svečanosti u Galeriji Dioklecijan otvorena je i izložba fotografija čije su autorice dugogodišnje članice Jedinstva Ksenija Modić i Sanela Sučić.

Monografija je, prema riječima predsjednika KUD-a Jedinstvo i autora Emina Sarajlića, rezultat više od dvije godine rada te nekoliko tisuća prikupljenih dokumenata i fotografija pronađenih u gradskim i državnim arhivima, privatnim zbirkama i zakladama, sveučilišnim knjižnicama i digitaliziranim periodikama. Osim kronike društva i rekonstrukcije povijesnih činjenica, monografija i izložba su spomenar priča i sjećanja na drage ljude, bezbrojna putovanja i radosti splitske mladosti kroz proteklih stotinu godina. Na samom predstavljanju monografije uzvanicima su se obratili njen urednik Vedran Matošić, pisac pogovora dr.sc. Tonći Šitin i Emin Sarajlić. Čestitku svečarima u ime Grada Splita i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare uputila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš naglasivši kako joj je velika čast što svjedoči 100-toj obljetnici djelovanja ovog splitskog KUD-a, uz obavezu svih onih koji poput nje nisu članovi, da pomognu da Jedinstvo živi i narednih 100 godina.

Čestitku su uputili i Radoslav Bužančić u ime Ministarstva kulture, Alijana Vukšić direktorica Turističke zajednice grada te Jurica Gizdić kao predstavnik HNK Hajduk .

Moderator predstavljanja monografije bila je novinarka i dugogodišnja predsjednica Jedinstva Ružica Mikačić, a promocija Jedinstvenih sto još je jedno od događanja koje je društvo organiziralo ove godine kao uvertiru za veliki, svečani glazbeno-plesni koncert koji će se održati u Spaladium areni u prosincu.