Članak

NEWS
7. srpnja 2020.

Predstavljena Cooltura Split - prvi splitski portal za kulturu

Prvi portal cjelokupne kulturne produkcije grada dio je  projekta Gradimo Dom zajedno koji provodi Platforma Doma mladih u partnerstvu s Gradom Splitom, Multimedijalnim kulturnim centrom Split, Clusterom za eko-društvene inovacije CEDRA Split, Festivalom mediteranskog filma Split i Koalicijom udruga mladih. Današnje predstavljanje portala u Domu mladih okupilo je partnere na projektu, čelnike Grada - gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i njegovu zamjenicu Jelenu Hrgović Tomaš te sve kulturne dionike grada,  predstavnike organizacija civilnog društva i kulturno-umjetničkih organizacija koje organiziraju i provode sadržaje u kulturi. Svrha novopokrenutog portala je osnaživanje umreženosti i poticanje suradnje organizatora i provoditelja programa u kulturi, kako u javnom, tako i u civilnom sektoru te informiranje građana o ustanovama, organizacijama civilnog društva i kulturno-umjetničkim organizacijama i njihovim kulturnim programima. Ovaj će portal služiti će i kao online alat organizatorima događaja u kulturi koji će imati mogućnosti izravnog kreiranja sadržaja portala unosom najava za događanja u kulturi koja organiziraju.

Izrazivši zadovoljstvo na još jednom iskoraku u razvoju i promociji splitske kulturne i kreativne produkcije, gradonačelnik Krstulović Opara istaknuo je nastavak ulaganja Grada i podizanja kvalitete kulturne infrastrukture, unatoč racionalizaciji na koju nas je usmjerila korona kriza: -  Mi ulažemo u infrastrukturu kako biste vi imali prostor izraziti svoju kreativnost i dati dodatnu vrijednost kulturnoj ponudi grada. Ovaj će portal dodatno povezati sve kulturne dionike ali i stvoriti sliku o gradu koji okuplja, stvara i nudi mnoštvo raznolikih i kvalitetnih kulturnih sadržaja, poručio je gradonačelnik.

Voditeljica projekta Gradimo Dom zajedno Stefana Došen istaknula je ponos i zadovoljstvo zbog pokretanja portala koji je zapravo dio mozaika u krajnjem cilju metamorfoze Doma mladih koji je u proteklom razdoblju doživio ozbiljna ulaganja. Tako je u završnoj fazi uređenje multifunkcionalne prostorije Razred koja će biti novo poprište splitske kulturne i kreativne scene. Istaknuvši ulaganja Grada u infrastrukturne radove na Domu, Došen je podvukla izvrsnu i ravnopravnu suradnju javnog i civilnog sektora, dragocjenu podršku gradskih službi za kulturu i EU fondove na ovom ambicioznom projektu koji postaje primjer dobre prakse na razini države i šire.

Alen Munitić, ispred Festivala mediteranskog filma Split, partnerske organizacije na projektu, predstavio je program Festivala u kinu na otvorenom ispred Doma mladih, kao i razgovore s redateljima filmova srednjeg metra koji će svi zainteresirani moći pratiti do petka, a nakon projekcija u kinu na Domu.

Spomenimo kako je projekt Gradimo Dom zajedno sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ukupna vrijednost projekta je 2.498.102,41 kn od čega su 2.123.387,05 kn sredstva Europske unije).