Članak

NEWS
22. rujna 2022.

Predstavljen program Mjeseca gastronomije u Splitu - Štorije o'spize

U novootvorenom splitskom hotelu Ambasador predstavljen je 1. Mjesec gastronomije u Splitu pod nazivom „Štorije o' spize“, u organizaciji Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita. Na predstavljanju su sudjelovali gradonačelnik Ivica Puljak i direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić, koja je najavila manifestaciju:

„Split je grad najbolje spize, ali i druženja za stolom u kojima se uživa cijelu godinu. Danas najavljujemo jedinstveni program u kojem će sudjelovati broji zaljubljenici u dobru hranu i savršenu prezentaciju. Pažljivo osmišljena jela pripremat će se u različitim ugostiteljskim objektima te stvarati jedinstvene „Štorije o´spize“. Splitski restorani osmišljavat će svaki tjedan novi menu s mediteranskim namirnicama koje će promovirati Split i Dalmaciju. Cilj je da domaćim i stranim gostima prezentiraju svaki na svoj način tradicionalne i pomalo zaboravljene splitske i dalmatinske specijalitete. Stoga u suradnji sa TZŽSD planiramo prezentacije dalmatinskih maredi na brojnim trgovima.”

-“Kad je nešto dobro za građane, bit će dobro i za goste. Vjerujemo da će jedna manifestacija postati velika ako je prihvate i građani Splita. Bilo bi lijepo da i oni koji ne žive od turizma, dobiju priliku uživati u ponudi Grada i da osjete dobrobit od gastronomije. Često se ljudi pitaju: koji je najvažniji sastojak mediteranske kuhinje, pa obično uslijedi odgovor da je to maslinovo ulje. No najvažniji sastojak je užitak u jelu napravljenom od dobrih namirnica” - rekao i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Kao dio gastro događanja ističe se međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji ove godine slavi svoju 10. godišnjicu i koji će u Split dovesti ugledne strane i domaće goste i profesionalce iz svijeta gastronomije. Program su predstavili Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica festivala Taste the Mediterranean, Ana Mazo Martínez, gospodarski i trgovački attaché, veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u RH – Gospodarski i trgovački ured, Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija za Tommy grupu i Stipe Medić, direktor Hotela Ambasador.

Program Mjeseca gastronomije „Štorije o´ spize“ :

 • 10. MEĐUNARODNI FESTIVAL TASTE THE MEDITERRANEAN

Jubilarnim 10. izdanjem najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, u Splitu će započeti 1. Mjesec gastronomije. Obilježit će ga čitav niz uzbudljivih događanja: prvi put u Splitu će ekskluzivnu večeru kuhati chef čiji je restoran nagrađen s tri Michelinove zvjezdice, prva je manifestacija koja će se održati u novootvorenom hotelu Ambasador, prvi put ekskluzivnu će večeru pripremati 5 chefica, 5 sommelierki predstavljat će prateća vina, a najbolja chefica svijeta posjetit će središte Dalmacije

Taste the Mediterranean od 4. do 9. listopada ponovno će u Splitu okupiti više od 40 vrhunskih stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim  kulinarskim priznanjima. U pet dana trajanja Festivala, vrhunski chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske, zajedno s chefovima domaćinima kuhat će svoje delicije u 22 splitska restorana domaćina: Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli.

 • GOURMET MARATON

U drugoj polovici listopada će se održati i prvi gourmet maraton, dok će se u narednom razdoblju isti nuditi grupama i / ili pojedincima koji će moći kupiti gourmet šetnju Splitom i kroz 3 do 5 restorana u kojem će u svakom biti poslužen jedan slijed (jedno jelo) s pripadajućom čašom vina, doživjeti pažljivo osmišljeni splitski gourmet menu.  Listopadski splitski gourmet maraton će uključiti i obilazak odabranih splitskih atrakcija prezentiranih kroz gastro priču.

 • GRAND GOURMET međunarodni festival i natjecanje koje promovira najbolje konobare, barmene, bariste i restorane. Split Grand Gourmet u organizaciji  ŠKMER-a, obuhvaća natjecanja barista, barmena i konobara, a označava kraj gastro  mjeseca. Uz profesionalno natjecanje  organizirat će se neke dodatne radionice i sadržaje vezane uz gastronomiju u zadnjem tjednu u listopadu.
 • 14. i 15. 10.- VINSKA PREZENTACIJU NA PEŠKARIJI sa prezentacijama vina, maslinov ulja, pršuta, pancete, soparnika
 • 21 i 22. 10. - VINSKA PREZENTACIJU NA PEŠKARIJI sa prezentacijama vina, maslinov ulja, pršuta, pancete, soparnika
 • 20. do 22. 10.-   posjet Splitu najbolje Chefice svijeta prema The World's 50 Best,Leonor Espinosa
 • 24. i 25.10. - Dani Turističko- ugostiteljske škole u Splitu -trodnevna manifestacija koja predstavlja jedan korak prema boljoj i održivoj turističkoj budućnosti grada Splita, simboličkog naziva FitSplit RCK (Future In Tourism).
 • 22. 10. – Prokurative od 10h do 15 h prvi dan- Dan otvorenih vrata pod nazivom „Kad narastem bit ću… Chef“ učenici Turističko- ugostiteljske škole kuhaju sa najpoznatijim splitskim chefovima i pripremaju koktele uz  glazbeni program.
 • 24. 10.  – Dan karijera za učenike Turističko- ugostiteljske škole pod nazivom „Danas mentori…sutra poslodavci“, budućnost splitske gastronomije i restoraterstva
 • 25. 10.- Dan obrazovanja za učenike Turističke škole „Ključ za pravi odabir studija“,budućnost splitske gastronomije i restoraterstva
 • 29. 10.  – gostovanje TZ Sarajevo – Prokurative od 10 do 15h – Kulinarski gastro show  priprema tradicionalnih sarajevskih specijaliteta VS tradicionalni dalmatinski specijaliteti. Gostovanje poznatih chefova iz Sarajeva koji će kuhati zajedno s splitskim kolegama.