Članak

NEWS
11. srpnja 2013.

Predstavljen priručnik za roditelje „Odrasti (ni)je lako, zar ne?

U sklopu provedbe Programa primarne prevencije ovisnosti i rizičnog ponašanja mladih predstavnici Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita promovirali su priručnik za roditelje „Odrasti (ni)je lako, .. zar ne?“ u kojem su na prikladan način ...

... date osnovne informacije o mladima u dobu adolescencije, ulozi roditelja u prevenciji rizičnih ponašanja, odredbama Zakona o obitelji u kojem su navedeni prava i dužnosti roditelja u odgoju djece, rizičnim ponašanjima mladih, kako otkriti takva stanja i kako se postaviti prema takvom problemu. Ova aktivnost Vijeća je treća faza provedbe programa prevencije „Mogu ako hoću“, koja se već treću godinu provodi u gradu Splitu. Akcija je započela s učenicima četvrtih razreda i Sajmom mogućnosti na kojem su mladima i njihovim roditeljima prezentirane mogućnosti alternativnih aktivnosti mladih u njihovo slobodno vrijeme. Akcija je potom nastavljena s učenicima petih razreda, a ove godine se sustavno nastavlja sa đacima šestih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima.

Promocija priručnika je održana u Osnovnoj školi „Dobri“ s roditeljima učenika svih šestih razreda. O aktivnostima Vijeća, priručniku i rizičnim ponašanjima mladih roditeljima su govorili Tomislav Bočina, pročelnik Službe za rad s gradskim kotarevima i mjesnim odborima, Ante Radoja iz Odsjeka za prevenciju kriminaliteta Policijske uprave Splitsko dalmatinske županije te Josipa Glavaš, specijalistica školske medicine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Oni su pritom naglasili da je cijeli projekt, kojeg inače financira Grad Split, teško provediv bez partnerskog odnosa svih faktora, počevši od institucija, odgovornih u odgojno obrazovnom procesu pa do roditelja. U tom smislu je, između ostalog, ukazano na to da djeca bez pratnje ne mogu izlaziti izvan doma u vremenu od 23,00 do 05,00 sati. Ukazano je na sve prisutniju pojavu teške alkoholiziranosti maloljetnika, konzumiranja opijata. Posebno je upozoreno na porast korištenja inhalata, sa 4 posto 2007. godine na 24 posto prema nedavnim istraživanjima. Ukazano je i na nasilničko ponašanje mladih, ali i porast modernih ovisnosti – kockanje i klađenje. U tom smislu je roditeljima, uz podjelu priručnika, sugerirano da što više vremena provode sa svojom djecom, što više razgovaraju te da pritom šalju jasne i nedvojbene poruke o neodobravanju takvog ponašanja i da budu svjesni da su i sami uzor svojoj djeci.

Priručnik za roditelje „Odrasti (ni)je lako, zar ne?