Članak

NEWS
OldId: 10196
13. rujna 2018.

Predstavljen EU projekt „Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti“

Predstavljen EU projekt „Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti“

Rekonstrukcija i revitalizacija kompletnog Botaničkog vrta, nova osmatračnica na Sedlu, nove biciklističke i pješačke staze, obnova trim straze te kompletna multimedijalna signalizacija svega na Marjanu najvažnije su stavke unutar EU projekta „Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti“ predstavljenog danas u Dječjem gradu na Marjanu.

2018_09_13_marjan-2020_1.jpg „Brdo prošlosti nam je temelj za ono što želimo u budućnosti za vas dico“ poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom uvodnom obraćanju na predstavljanju projekta čija je ukupna vrijednost oko 26 milijuna kuna. Za projekt, kojem je glavni cilj valorizirati, unaprijediti zaštitu, održivost i broj posjetitelja Marjana kroz povećanje broja ključnih sadržaja, revitalizaciju i stavljanje u funkciju postojećih građevina i površina, osigurana su bespovratna europska sredstva u iznosu od 15,8 milijuna kuna.
Projekt je predstavila pročelnica Službe za međunarodne i EU fondove, Radojka Tomašević, a uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu uvodno se obratio i ravnatelj JU Park šume Marjan, Damir Grubšić. Prezentaciju su svojim nastupom u amfiteatru Dječjeg grada upotpunili članovi zbora Osnovne škole Marjan.
„Postoje dvije velike komponente ovog projekta, a najvažnija je ona koja će biti i najvidljivijia a to je obnova postojeće infrastrukture te nadopunjavanje i nadogradnja dodatne, a druga komponenta je edukativna, jer ćemo kroz razne edukativne radionice nastojati podizati svijest posjetitelja i turista o važnosti očuvanja ove prirodne baštine Splita.“, kazala je Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte koja nadgleda i provedbu projekta. Budući da se radi o ogromnom projektu u ovom trenutku se, prema njezinim riječima, priprema dokumentacija za preko 25 postupaka jave nabave, a da se nešto konkretno radi na Marjanu bit će vidljivo kada krenu prvi radovi.
2018_09_13_marjan-2020_2.jpgDamir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan koja je nositelj ovog EU projekta, zaključio da očekuje da se izvođači radova koji budu izabrani putem javne nabave pridržavaju ugovorenih rokova.
„Za Marjan nije nikada dovoljno novaca, ovo je samo jedan projekt na koji će se nadovezati svi ostali projekti. Na ovom projektu nema prostora za ono što je ovog trenutka najvidljivije i najproblematičnije, a to je biološka obnova, obnova kulturne i sakralne baštine jer ti programi nisu bili pripremljeni, niti su bili otvoreni. Užurbano se radi na pripremi ovakvih projekata koji će kada dođu na natječaj nadam se biti dovoljno spremni da možemo konkurentno preuzeti taj novac. To je naš novac, nije nam ga nitko poklonio.“ - rekao je u izjavama za medije gradonačelnik Andro Krstulović Opara uz napomenu da Marjan moramo zaštititi ne samo od bube koja nam ruši borove, već i od onih koji ga žele čoknuti zbog vlastitih interesa.