Članak

NEWS
17. ožujka 2022.

Potpisan Sporazum o nastavaku suradnje Grada Splita i UNICEF-a

UNICEF i Grad Split potpisali su danas u splitskoj  Gradskoj upravi Sporazum o suradnji za razdoblje od 2022. do 2025. čime se nastavlja uspješna suradnja započeta 2015. godine. Sporazum su potpisali Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, Ivica Karoglan, direktor tvrtke Čistoća Split i Tomislav Šuta, direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Split.

-Drago mi je što se ova suradnja Grada Splita i UNICEF-a nastavlja iz godine u godinu i što naši sugrađani imaju priliku sudjelovati u humanitarnoj misiji najveće svjetske organizacije koja brine o potrebama djece i mladih.  -  kazao je gradonačelnik, Ivica Puljak.

-Raduje nas nastavak dugogodišnje uspješne suradnje te bih iskoristila ovu priliku da zahvalim i Gradu i gradskim tvrtkama te svim građanima na podršci našim aktivnostima u Splitu i cijeloj Hrvatskoj. UNICEF u Splitu provodi brojne programe i aktivnosti za dobrobit djece i mladih te podrške obiteljima. Posebno bih istaknula program „Ima sreće za sve“ kroz koji podržavamo razvoj udomiteljstva na području cijele županije te UPSHIFT, UNICEF-ov program za mlade.- rekla je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U posljednje dvije godine, UNICEF je u Splitu provodio brojne programe za dobrobit djece, mladih i njihovih obitelji. Evo najvažnijih rezultata:

  • Kako bi što više djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi odrastalo u toplom, obiteljskom okružju, UNICEF je uložio 86.900 kuna u program podrške udomiteljima i promocije razvoja udomiteljstva „Ima sreće za sve!“ koji se provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb iz Splita.
  • U Splitsko-dalmatinskoj županiji održale su se dvije UPSHIFT radionice koje spajaju poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku u rješavanju izazova s kojima se mladi ljudi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. U programu UPSHIFT sudjelovalo je ukupno 15 timova, a 7 timova dobilo financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja. UNICEF je podržao razvoj projekata mladih s 90.000 kuna.
  • Obiteljski centar u Splitu uključen je u program vezan za djecu s problemima u ponašanju „Iskorak“.
  • Kako bi prijevremeno rođene djevojčice i dječaci dobili najbolju moguću skrb, osigurana je edukacija o upotrebi doniranog majčinog mlijeka iz Banke humanog mlijeka za zdravstvene djelatnike jedinice intenzivnog neonatalnog liječenja.