Članak

NEWS
27. srpnja 2020.

Ovogodišnji prvaci Državne mature iz latinskog i grčkog jezika na prijemu kod gradonačelnika

- Na vama svijet ostaje, gurajte samo naprijed! – poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara donedavnim učenicima 1. splitske gimnazije Toniju Matijeviću i Fabjanu Petriću na prijemu koji je za njih, njihove profesorice Ingu Belamarić i Ivanu Marjanović te ravnateljicu Dobrilu Gotovac Stipaničev, organiziran danas u Gradskoj upravi. Riječ je o učenicima koji su umjesto engleskoj jezika na ovogodišnjoj Državnoj maturi polagali latinski i grčki jezik te ostvarili najbolji rezultat u Hrvatskoj. Svoje obrazovanje Toni Matijević će nastaviti u Splitu na Medicinskom fakultetu, dok će Fabjan Petrić svoj novi obrazovni put započeti u Zagrebu na Filozofskom fakultetu gdje je upisao psihologiju.

- Veseli me što ste se odlučili za prilično zahtjevne fakultete, što je dodatna potvrda vašeg dosadašnjeg uspješnog rada - kazao im je gradonačelnik Krstulović Opara, a prema riječima ravnateljice 1. gimnazije, Dobrile Gotovac Stipaničev njihov odličan uspjeh na ovogodišnjoj Državnoj maturi je bio sasvim očekivan, jer je to rezultat četverogodišnjeg truda i zalaganja njih samih, ali i njihovih profesorica Inge Belamarić i Ivane Marjanović koje su im predavale latinski i grčki jezik.

Fabjanu Petriću za izbor studija psihologije presudna je bila literatura koju je čitao tijekom gimnazijskog školovanja, dok je Toniju Matijeviću upis na Medicinski fakultet bio logičan obiteljski slijed budući da su mu majka i brat liječnici, a i sva starija braća su, kako je kazao, kao i on pohađali 1. gimnaziju.

Prijemu za ovogodišnje prvake latinskog i grčkog, njihove profesorice i ravnateljicu uz gradonačelnika Krstulovića Oparu nazočio je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić, koji ih je upoznao s mogućnostima prijave za dodjelu gradskih studentskih stipendija.