Članak

NEWS
5. srpnja 2022.

Otvorena izložba „Operacija Miljevci - 30. obljetnica“

U organizaciji Muzeja Domovinskog rata u atriju zgrade splitske Gradske uprave otvorena je izložba „Operacija Miljevci - 30. obljetnica“.  Izložba je multimedijska te je zamišljena kao kombinacija edukativnih panoa, fotografija, video materijala i predmeta vezanih uz operaciju na Miljevačkom platou. Autor izložbe v.d. ravnatelja Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Matej Gabrilo, uvodno je pozdravio sve uzvanike.

-Ta vojna operacija pokazala je vjeru hrvatskog vojnika u konačno oslobođenje domovine-kazao je, među ostalim Gabrilo. Govoreći o izložbi povjerenica Vlade RH za Grad Split Mirna Veža istaknula je ona „podsjeća na slavne dane oslobođenja hrvatskog državnog teritorija“.

-Također, sama akcija oslobađanja Miljevačkog platoa bila je nadahnuće za ostale pobjede koje su uslijedile – navela je povjerenica Veža proglasivši izložbu otvorenom. Čestitkama za realizaciju izložbe pridružio se i Damir Gabrić, čelnik županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje. Među uzvanicima bila je i Ivana Serdarević Bravić, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Operacija „Miljevci“' je jedna od prvih i najznačajnijih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske na prostoru šibensko-drniške bojišnice, a i na prostoru cijele Dalmacije. Započela je u noći 20. lipnja 1992. godine. Do 22. lipnja bila je okončana, s tim da je 23. lipnja odbijen pokušaj srpskog protunapada. Snage HV-a sastavljene od 113. brigade, 142. brigade, 72. bojne Vojne policije satnija Šibenik uspjele su za vrlo kratko vrijeme osloboditi svih sedam naselja koja čine područje Miljevačkog platoa te odbiti neprijateljski protunapad u čemu im se priključilo i topništvo 141. brigade HV-a. Pokrovitelji ove izložbe su Ministarstvo kulture i medija i Grad Split, a eksponati se mogu razgledati do 20. srpnja 2022. godine, svakog radnog dana od 8 do 18 sati.