Članak

NEWS
28. listopada 2019.

Otvorena izložba o splitskim gradonačelnicima 1882.-1918.

U Muzeju grada Splita sinoć je otvorena je izložba “Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene”. Brojne Splićanke i Splićane koji su došli na otvorenje izložbe pozdravila je ravnateljica Muzeja Branka Brekalo.

Izložbu su zatim predstavili prof. Ante Rendić-Miočević - praunuk prvog načelnika pohrvaćenog Splita – Duje Rendić-Miočevića, akademik Nenad Cambi te autor izložbe kustos Marijan Čipčić koji je zahvalio svima uključenima u pripremu izložbe. Izložbu je otvorio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je u svom govoru naglasio važnost obnavljanja uspomene na splitske gradonačelnike koji su zaslužni za brojna gospodarska i komunalna postignuća koja su naš grad transformirali u moderni europski grad. Gradonačelnik je zahvalio svim onima koji su zaslužni za ovu izložbu na čelu s ravnateljicom Brankom Brekalo.

U nedavno promoviranom izdanju ”Kulturne baštine” posvećenom splitskim načelnicima (1882.-1918.) naglasak je stavljen na njihovim političkim biografijama. Kroz izložbu pak i prateći joj impresivni monografski katalog zaslužne splitske gradonačelnike upoznajemo kao studente, muževe, roditelje, tj. daje se naglasak na njihovoj privatnoj dimenziji te se na taj način zaokružuju njihovi osobni profili. U sklopu ove izložbe donosi se priča o simbolima pohrvaćene splitske Općine – o zastavi koja se ponovno od nedavno vijori na štandarcu na splitskoj pjaci. Kroz sudbine grobova gradonačelnika evociraju se uspomene na uništeno sustipansko groblje, na taj kulturocid koji je još uvijek otvorena rana na srcima Splićana.

Razdoblje od 1882. do 1918. godine može se smatrati vremenom kontinuiteta upravljanja gradom premda u navedenom periodu Split nije vodila jedna, već više osoba. Ipak, svi su oni bili pripadnici prvo Narodne (hrvatske) stranke, pa od fuzije sa Strankom prava 1905. godine – Hrvatske stranke. Splitski gradonačelnici iz ovog razdoblja bili su osobe iz javnog, društvenog i političkog života grada koji su uživali ugled i poštovanje kod svojih sugrađana. Školovani su mahom na inozemnim sveučilištima, ostvarili su uspješne poslovne karijere. Znanjem i iskustvom doprinijeli su prosperitetu svoga grada ostavivši neizbrisiv trag u njegovoj povijesti. Upravo zbog toga zaslužili su ostati u trajnoj memoriji naših sugrađana, a posebno generacija koje dolaze.
Izložba će biti otvorena do sredine siječnja 2020. godine.