Članak

NEWS
26. svibnja 2020.

Otvoren Galensko-analitički laboratorij u Dugopolju

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je danas u Dugopolju Galensko-analitički laboratorij i upravnu zgrada Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije, a čime je konačno pokrenuta farmaceutska industrija u Dalmaciji. Svečanosti u zoni Podi uz premijera nazočili su i ministri Vili Beroš, Oleg Butković te Marko Pavić, potom splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, ravnatelj Ljekarni SDŽ Ante Mihanović, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić te brojni drugi gosti i uzvanici.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je važnost ovoga projekta i za Sveučilište i za gospodarstvo Dalmacije. Ocijenio je hvalevrijednim ovaj projekt, ne samo što je ukupna procijenjena vrijednost sada 70 milijuna kuna, nego ponajviše što će to biti mjesto gdje će biti zaposleno čak 70-ak radnika različitog profila.

-Ovo je izuzetan primjer razvoja na dobrobit naše Dalmacije i cijele Hrvatske. Ovo je odličan doprinos u kontekstu borbe protiv pandemije koronavirusa - poručio je, među ostalim, predsjednik Vlade. Podsjetimo da je premijer u veljači 2017. godine položio i kamen temeljac za gradnju laboratorija u Dugopolju. Ravnatelj Ljekarni Mihanović poručio je kako se s današnjim danom ostvario stari san mnogih farmaceuta, a to je – farmaceutska proizvodnja u Dalmaciji. Župan Boban poručio je kako se ovim laboratorijem osigurava kvalitetan život na području cijele Dalmacije, posebno, kako je naglasio, u velikim izazovima današnjeg vremena. Rektor splitskog Sveučilišta ocijenio je kako je otvaranje Galensko-analitičkog laboratorija temelj budućeg osnivanja Fakulteta farmacije u Splitu. Nakon što je zgradu blagoslovio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Miro Vidović uzvanici su obišli prostorije i laboratorij buduće tvornice lijekova.